Chaos in minibieb Overschie na bezoek van boekendief: ‘Vast een kwajongensstreek’

De minibieb aan de Delftweg, die normaal vol staat met kinderboeken, is grotendeels leeggehaald. Niet omdat de kinderen in Overschie zo graag lezen, volgens beheerder Thérèse Osseweijer is er sprake van een kwajongensstreek. “Ik liep ernaartoe, en ik dacht, wat is hier gebeurd?!”

Bijna alle boeken op de plank voor groep 3 en 4 zijn dit weekend volgens de beheerder verdwenen en de andere boeken lagen verspreid door de kast. “Ik had de boeken net aangevuld. Mijn zoon vertelde dat kinderen uit de buurt zeiden dat ze dit gingen doen, maar er is geen bewijs”, zegt Thérèse die de kast inmiddels weer heeft opgeruimd. “Als het zo is, dan hoop ik dat ze door hun ouders worden toegesproken. Nu kunnen kinderen uit groep 3 en 4 geen boeken meer lenen.”

Het is niet de eerste keer dat Thérèse ziet dat er wel heel veel boeken zijn verdwenen. “Het is al eerder gebeurd, en toen twijfelde ik of het opzet was.” De betreffende boeken zijn namelijk destijds niet meer teruggebracht.

Leuke reacties
Thérèse heeft de minibieb zelf opgezet tijdens de coronacrisis. “Ik wilde leuke dingen doen met mijn kinderen, maar de bibliotheken waren dicht.” Als alternatief besloot ze een kast voor haar huis te plaatsen, vol met kinderboeken, gesorteerd op leeftijd. “Ik krijg hele leuke reacties van buurtbewoners. Er komen heel vaak ouders, oma’s en Rotterdammers die op kinderen passen langs”, vertelt ze. “Ik denk ook omdat dit de enige minibieb is met alleen maar kinderboeken.”

In Facebookgroep Overschie Leeft stromen de comments binnen, maar de reacties zijn gemengd. “Ik begrijp het niet zo goed. Daar is de minibieb toch voor bedoeld?”, vraagt een buurtbewoner zich af. Anderen vinden het maar asociaal. “Jammer dat het zo verpest wordt voor iedereen.” Gelukkig laten meerdere buurtbewoners op Facebook weten dat ze graag boeken willen doneren. “Ik heb elf boekjes ter donatie! Hier zijn ze al uitgelezen.”