Coastruction gaat strijd aan tegen massale koraalsterfte met 3D-geprinte kunstriffen

Het Rotterdamse bedrijf Coastruction helpt met 3D-geprinte koraalriffen het bedreigde onderwaterleven te beschermen. Op steeds meer plekken in de wereld is er sprake van koraalsterfte en om dit te tegen te gaan richt Coastruction zich met kunstriffen op het behoud én herstel van koraal in de oceanen.

Mariene bioloog Astrid Kramer en 3D-print specialist Nadia Fani zijn de oprichters van Coastruction. Het tweetal werkt in het Innovation Dock in RDM Rotterdam en ontwerpt, print, test en installeert kunstmatige riffen om zo dus wereldwijd beschadigd rif en zeeleven te herstellen en te beschermen. Het aanleggen van kunstmatig koraal gebeurt er langer maar door middel van moderne technieken kunnen er steeds beter en efficiënter natuurlijke riffen worden nagebootst.

Niet product maar technologie verschepen
De printers van Coastruction zijn op locatie te gebruiken en kunnen daarnaast ook met lokale grondstoffen printen. Zo is er bijvoorbeeld al eerder geprint met zand van de Maasvlakte. Het doel van Astrid en Nadia is dan uiteindelijk ook om niet hun kunstmatige riffen maar de technologie en kennis te verschepen zodat lokale gemeenschappen zelf aan de slag kunnen.