COC Rotterdam wil meer aandacht voor acceptatie van LHBTI+ gemeenschap

Het is vandaag de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Op deze dag vragen LHBTI+-organisaties aandacht voor de sociale onwenselijkheid van homo- en transhaat. Ook COC Rotterdam vraagt extra aandacht, “Er moet meer aandacht worden gegeven aan het feit dat deze mensen bestaan en we moeten accepteren dat ze er zijn”, vertelt Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam.

De dag is in 2003 het leven geroepen als een wereldwijde viering van seksuele gender en diversiteit. Deze dag is niet willekeurig gekozen. In 1990 werd op 17 mei namelijk door de Wereldgezondheidsorganisatie besloten om homoseksualiteit niet langer te bestempelen als ziekte. Toch ervaren nog steeds veel transgender personen negatieve reacties. “22% van de transpersonen hebben ooit fysiek geweld ervaren en hier aangifte van gedaan. Dit zijn zulke hoge cijfers en er is nog te veel onbegrip”, verteltd Arjan.

Volgens Arjan wordt het wel steeds normaler gevonden dat deze dag er is. “We moeten er voor zorgen dat niemand zich meer hoeft te verstoppen en dit is de eerste stap, de ultieme stap is dat dit eigenlijk niet meer nodig is en iedereen gewoon wordt geaccepteerd. Het zou ook tof zijn als er in de Rotterdamse gemeenteraad bijvoorbeeld een transpersoon zou zitten en er ook meer gekeken wordt naar die diversiteit.”

Eerder maakte wij deze items over IDAHOT:

Ook Rotterdam hijst op 17 mei 2017 letterlijk de regenboogvlag tegen homohaat, maar lang niet iedereen is daarvan op de hoogte. Wij gingen de straat op.

Hoe reageer jij, als twee mannen zoenen op straat? Op deze Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie reageerden de Rotterdammers die we spraken, positief. Maar SCP-cijfers laten een ander beeld zien.