Cokesingel, Lijnhaven & Snuifkade: Nieuwe anti-drugscampagne gemeente trekt aandacht

In Rotterdam zijn tijdelijke straatnaamborden geplaatst als onderdeel van een nieuwe campagne tegen drugscriminaliteit. Op plekken als de West-Kruiskade, Coolsingel en Laan op Zuid zijn de borden veranderd om bewustzijn te creëren over de groeiende problemen rondom drugsgebruik, met name onder jongeren. Bewoners reageren gemengd op de actie van de gemeente, die hoopt dat deze stap de dialoog opent over de gevolgen van drugscriminaliteit.

“Ik vind het heel origineel. Of ze het doel ermee gaan bereiken, dat is een ander ding”, zegt een voorbijganger lachend. Een andere bewoner zag er de humor niet van in: “Er zit gewoon ergens een idioot achter zijn bureau die dit verzint.” Volgens hem heeft de campagne weinig nut en draagt het niet bij aan het oplossen van het probleem.

Ondernemer West-Kruiskade niet blij
Esdra Baris, eigenaar van dierenwinkel De Rimboe, is eveneens sceptisch en zegt: “We werken hier keihard om de straat leuk en positief te houden, en dan verzint de gemeente dit.” Hij voegt eraan toe dat de actie niet helpt om het negatieve beeld van de straat te verbeteren: “We werken met z’n allen keihard aan deze straat om het leuk en positief te houden. En nu heeft de achterlijke gemeente verzonnen om de straatnaambordjes tijdelijk te veranderen.”

Een ander punt van kritiek is dat de borden mogelijk snel gestolen zullen worden. Een bewoner zegt hierover: “Ik kan me er ook wel iets bij voorstellen dat je dat op je kinderkamer wil hebben”.

Reactie gemeente
“Het doel van de campagne is dat het gesprek wordt gestart en we zien dat dat nu gebeurt, dus dat doel is bereikt. Deze campagne loopt al langer, sinds vorig jaar, toen was de toon wat confronterender. Nu willen we het vooral hebben over de invloed die de drugshandel heeft op de stad als geheel. We hebben 11 straten uitgekozen waarvan de namen zich makkelijk lieten aanpassen. Die straten hebben we dus niet specifiek uitgekozen op basis van imago. De straatnaam aanpassen is om de aandacht te trekken, het gaat natuurlijk om het bordje eronder. Het is jammer om te horen dat ondernemers niet blij zijn met de campagne, maar wisselende reacties zijn natuurlijk te verwachten en over een week zijn de borden weer weg”, zo legt Tristan van Rijn, woordvoerder wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit bij Gemeente Rotterdam, uit.

De borden zijn een klein onderdeel van de campagne, de video’s zijn belangrijker. Die worden gericht getoond onder de doelgroep via verschillende kanalen. “Dat de campagne werkt weten we door het bereik, de reacties en de gesprekken die er ontstaan. We kunnen natuurlijk niet echt meten of er ook direct door de campagne een afname in drugsgebruik”, gaat Tristan verder. “Op de eerste campagne vorig jaar kwamen ook hele wisselende reacties, maar uiteindelijk heeft het wel effect gehad. Daarnaast is er zelfs een motie in de Tweede Kamer van de ChristenUnie geweest om eenzelfde campagne landelijk uit te rollen. Dat laat natuurlijk ook zien dat het echt wat doet.”

Op de vraag of ze niet bang zijn dat de borden gestolen gaan worden, zegt hij: “Ja, daar hebben we het voorafgaand ook we over gehad; of het geen collectorsitems gaan worden, maar straatnaamborden zijn natuurlijk gemeentelijk eigendom en daar blijf je gewoon van af.”