College 010: een nieuwe serie over buitenlandse studenten in Rotterdam

College 010, een nieuwe serie over buitenlandse studenten in Rotterdam. Rotterdam is hot en trekt ook steeds meer buitenlandse studenten aan. Jongeren uit alle werelddelen weten de stad te vinden. Ze kiezen niet alleen voor een studie in de Maasstad omdat het onderwijs internationaal goed bekend staat, maar ook vanwege de moderne uitstraling, de internationale bedrijven en de haven. In de televisieserie College 010 zien we hoe jongeren uit Indonesië, Berlijn, Azerbeidzjan, Zuid-Afrika, Vietnam, Bonaire en Curacao, samen met hun studievrienden onze stad en cultuur ervaren.
 
Record internationale studenten
Al een aantal jaren groeit het aantal studenten dat zich voor een uitwisselingsprogramma of volledige studie aan een Rotterdamse onderwijsinstelling inschrijft. De Erasmus Universiteit Rotterdam bereikte in 2015  weer een nieuw record. Van alle nieuw ingeschreven studenten, kwam ruim eenvijfde uit het buitenland. De stijgende tendens is ook zichtbaar bij het hoger- en middelbaar beroepsonderwijs. Op de Rotterdam Business school, het internationale instituut van Hogeschool Rotterdam, staan inmiddels meer dan 50 nationaliteiten ingeschreven. Het Scheepvaart- en Transportcollege signaleert een groeiende belangstelling van jongeren uit de Antillen voor een zeevaartopleiding in Rotterdam.
 
Cultuurverschillen
In College 010 maken we kennis met een aantal van deze studenten. Een internationaal gezelschap nieuwkomers uit verschillende werelddelen, allemaal met een verschillende culturele achtergrond. We zien ze in hun dagelijks leven, samen met tudievrienden en horen wat hen opvalt aan Rotterdam en onze gewoontes. Soms zijn hun ervaringen opzienbarend. Zo wordt onze stad als bijzonder veilig ervaren, de lucht schoon en op straat hebben zien ze maar weinig verkeer. En of ze nou uit Azië, Zuid-Afrika, Europa of de Antillen komen, ze vinden allemaal dat Rotterdammers erg vriendelijk en tolerant zijn. Ook vinden ze ons prettig direct, in gedrag en taalgebruik. Dat vindt ook Tsamara Fahrana uit Yogyakarta. Zij leert Nederlands en vindt onze taal bijzonder efficiënt.  ‘Indonesiërs praten veel omslachtiger, ook uit angst dat ze iemand zouden kunnen kwetsen. Ik vind jullie taal prettig rechtstreeks omdat je precies weet wat iemand bedoelt’, aldus Tsamara.

In de wijk
We zien de studenten op school tijdens werkgroepen en praktijklessen. Twee eerstejaars Antilliaanse studenten die aan het Scheepvaart- en Transportcollege de opleiding Maritiem Officier volgen, zijn voor het eerst op de Noordzee. Ze willen loods worden en mogen met een loods een zeeschip naar de Waalhaven loodsen. Ze zijn onder de indruk van de bedrijvigheid in de Europoort en drukte op de Noordzee. Kelly Arendse uit Johannesburg en Max van Gils uit Breda, studenten aan het Institute for Housing and Urban Development Studies van de Erasmus Universiteit, zien we bezig we in Bospolder-Tussendijken. Ze doen onderzoek naar inkomen, werkgelegenheid en de natuurlijke omgeving in de wijk. Dennis Agyemang uit Berlijn is uitwisselingsstudent bij Inholland. Hij doet de opleiding communicatie en laat in de radiostudio van de school zien dat hij ervaring heeft. In Berlijn treedt hij regelmatig op als DJ en werkt hij voor diverse radiozenders. Hij vindt de multiculturaliteit van Rotterdam indrukwekkend: ‘Berlijn is dan wel veel groter, maar Rotterdam heeft veel meer culturen. Dat maakt deze stad zo internationaal.’

Aflevering 5: Trinh en Khalil
In de laatste aflevering van College 010 een dag uit het studentenleven van Trinh Nguyen uit Vietnam en haar studievriend Khalil Mammadov uit Azerbeidzjan. Ze volgen de master in Logistics Management aan de Rotterdam Business School, het internationale instituut van Hogeschool Rotterdam. We ontmoeten ze voor de Markthal, een van Trinhs favoriete plekken. Ze houdt van architectuur, de sfeer in het gebouw en komt er speciaal voor Vietnamese producten, al zijn ze veel duurder dan in Vietnam.
De Rotterdamse economie versterken
Op de Rotterdam Business School staan ruim 2500 leerlingen ingeschreven, waaronder meer dan 50 nationaliteiten. Ze komen naar Rotterdam omdat het onderwijs internationaal hoog scoort, het collegegeld betrekkelijk laag is en vanwege de internationale uitstraling van Rotterdam als havenstad met veel bedrijvigheid. Trinh en Khalil doen onderzoek bij een Rotterdams, internationaal bedrijf in de computerbranche. Ze moeten het bedrijf adviseren hoe het zijn positie kan versterken. Trinh: ‘We onderzoeken hoe we offshore weer in reshore kunnen omzetten, om jullie Rotterdamse economie te versterken’. Khalil heeft al voor een Nederlands bedrijf in Kazachstan gewerkt, hij hoopt op een toekomstige carrière op het gebied van logistiek in Nederland.

Center of International Affairs
Met de toename van het aantal buitenlandse studenten, is binnen Hogeschool Rotterdam het Centre of International Affairs (CoIA) opgericht. Het ondersteunt de opleidingen op het gebied van internationalisering door contacten te onderhouden met universiteiten in het buitenland en studenten te rekruteren voor de Rotterdam Business School. Ook helpt het de nieuwkomers op weg in Rotterdam.
Frisbee en danslesssen
Trinh heeft meer passies. Ze is gek op frisbee, speelt toernooien in Vietnam, in Rotterdam doet ze het met studievrienden op de Esch. Khalils grote passie is salsa. Hij volgt lessen op een Rotterdamse salsaschool en bezoekt wekelijks de salsa avonden van de Erasmus Dance Society op Campus Woudestein.

Toekomst
Trinh en Khalil zijn gelukkig in Rotterdam. Trinh hoopt hier nog een paar jaar werkervaring te kunnen opdoen. Khalil wil uiteindelijk zijn familie naar Rotterdam halen, want door hun werkomstandigheden is het gezin uit elkaar gevallen. Alleen zijn vader woont en werkt nog als componist in Azerbeidzjan, zijn moeder woont in Maleisië, zijn broer in Tsjechië. ‘Mijn droom is dat we in de toekomst allemaal in Rotterdam kunnen wonen, en dat ik werk vind waarmee ik ons gezin kan onderhouden. Ze hebben alles voor mij gedaan, ik wil ze graag iets teruggeven.’ 


 

Aflevering 4: Dennis en Rick
In aflevering 4 van College 010 zien we hoe de Berlijnse uitwisselingsstudent Dennis Agyemang (31) Rotterdam ervaart. Hij studeert Communicatie bij hogeschool Inholland. Zijn Rotterdamse vriend Rick (25) is vorig jaar afgestuurd aan Hogeschool Rotterdam in ‘Management, Economie en Recht’. Hij werkt al. In het weekend zien ze elkaar in de sportschool, achter Playstation, en tijdens het stappen in de Witte de Withstraat. Ze leerden elkaar kennen via gemeenschappelijke vrienden.
Uitwisselingsstudenten
Dennis heeft een Duitse moeder en Ghanese vader. Hij kwam in februari 2015 naar Rotterdam voor een uitwisselingsprogramma. In Berlijn studeert hij ‘Businesscommunicatie Management’. Dennis is een van de honderd uitwisselingsstudenten bij Inholland. Ze komen vanuit de hele wereld en studeren aan scholen waarmee Inholland uitwisselingsprogramma’s onderhoudt. In Rotterdam zijn vooral de economische vakken, Communicatie, en Media- en Entertainment zijn populair.

Open-minded
Dennis is een wereldstad gewend. Als we hem vragen of Rotterdam niet wat saai en klein voor hem is, zegt hij: ‘Jullie hebben hier fantastische architectuur en hoogbouw, veel meer dan wij in Berlijn. Ik blijf om me heen kijken en fotografeer veel. Soms voel ik me net Alice in Wonderland. Daarnaast hebben jullie hier zoveel nationaliteiten wonen, dat maakt Rotterdam zo internationaal. Daardoor heb ik ook de indruk dat jullie meer open-minded zijn.’

Kapsalon
Naast zijn studie is Dennis actief als DJ en hij schrijft voor een Duits entertainmenttijdschrift. Vooral over muziek en politiek. In zijn kamer op de Kop van Zuid, gaat zijn werk gewoon door. Tussen de bedrijven door heeft hij een radio-interview met de Amerikaanse band Walk the Moon. In Rotterdam beleeft Dennis zijn primeur als DJ in Club BED aan de Coolsingel, waar hij tijdens de wekelijkse studentenavond het openingsuur mag verzorgen. Een andere Rotterdamse primeur is zijn eerste  Kapsalon die hij in een grillroom in de Witte de Withstraat eet. Rick legt hem uit waar de naam vandaan
komt en vertelt dat de ‘maaltijd’ veel gegeten wordt na het stappen, omdat het een stevige hap is om een kater tegen te gaan.

 
Aflevering 3: Tsamara en Syarif
In aflevering 3 maken we kennis met Tsamara Fahrana uit de Indonesische stad Yogyakarta en haar Schiedamse studievriend Syarif. Ze studeren allebei aan de Erasmus Universiteit en leerden elkaar kennen tijdens een studentenfeest in Rotterdam. Syarif is geboren en getogen Nederlander, zijn ouders komen uit Indonesië. Hij is geïnteresseerd in zijn Indonesische roots. Tsamara wil zoveel mogelijk over Rotterdam en Nederland te weten komen. Syarif helpt haar daarbij, bijvoorbeeld met de Nederlandse taal.

Winkels in de straat
Syarif is eerstejaars student Internationale Communicatie en Media aan de EUR, Tsamara volgt er de bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie en de masteropleiding Marketing, nadat ze in Yogjakarta Management heeft gestudeerd. Ze kwam in augustus 2015 naar Rotterdam. Ze heeft een kamer vlakbij de west-Kruiskade. Ze komt er graag en legt uit waarom deze straat voor haar zo bijzonder is: ‘Hier is zoveel te zien. Al die etalages. Bij ons in Yogyakarta heb je niet zoveel winkels in de straat, die vind je alleen in de shoppingmalls.’

Internationale vriendenkring
Tsamara en Syarif zijn lid van de Indonesische studentenvereniging van Rotterdam. Tsamara omdat ze veel Indonesische studievrienden heeft, Syarif omdat hij zich vanwege zijn ouders ook Indonesisch voelt. Toch heeft hij liever een internationale vriendenkring: ‘Als je met mensen uit verschillende culturen omgaat dan leer je van elkaar, je verbreedt je blik op de wereld. En daarom hou ik van Rotterdam. Niemand veroordeelt hier een ander want we zijn allemaal verschillend.’

Nederlandse taal
Tsamara is ambitieus. Ze doet niet alleen twee studies, maar volgt ook zang- en danslessen bij de SKVR. Daarnaast wil ze Nederlands leren. Syarif helpt haar daarbij. Als we vragen wat onze taal Tsamara vertelt over onze cultuur, antwoordt ze: ‘Jullie zijn heel direct en efficiënt. Indonesiërs praten veel omslachtiger, uit angst dat ze iemand zouden kunnen kwetsen. Ik vind jullie manier van spreken erg prettig omdat je precies weet wat iemand bedoelt. Dat zal ik mee terug naar huis nemen.’


 
 
Aflevering 2: Dwayne en Shelmer
In aflevering 2 ontmoeten we de Antillianen Dwayne en Shelmer uit Bonaire en Curacao. Ze zijn allebei 21 jaar en eerstejaars student aan het Scheepvaart- en Transportcollege, waar ze de MBO opleiding Maritiem Officier volgen. Ze willen graag loods te worden, zoals zoveel jonge zeevaartstudenten. De studie duurt voor Dwayne en Shelmer zes jaar, want na het MBO moeten ze doorstromen naar het HBO. Ze zijn vastberaden zich er samen doorheen te slaan.

Loods als droombaan
In het Scheepvaart- en Transportcollege wordt veel praktijkonderwijs gegeven. De school is internationaal bekend vanwege de geavanceerde apparatuur en de technische knowhow. Dit jaar kwamen bijna 40 studenten vanuit de Antillen voor een zeevaart-opleiding naar de Maasstad, waaronder Dwayne en Shelmer. Met een studiebeurs uit de Antillen kunnen ze de opleiding in Rotterdam volgen. Shelmer wil al van jongs af aan loods worden: ‘Ik hou van de zee, van de golven en de vrijheid.’ Dwayne ziet nog een praktisch voordeel: ‘Je bent thuis, maar ook op zee. Je bent thuis omdat je in de haven blijft, dus je bent nooit weken onderweg’. Hun mentor Cor den Hertog constateert dat bijna alle zeevaartstudenten loods willen worden: ‘Loods is een stoer beroep. Hij is degene die de regie op het schip overneemt, iedereen moet naar hem luisteren. Maar het is een lange weg te gaan en je moet veel vaaruren opdoen. Als die jongens hier een tijdje studeren, zien ze dat de koopvaardij ook z’n aantrekkelijke kanten heeft en dat je daar ook prima je boterham mee kunt verdienen.’

Noordzee
De studenten zijn uitgenodigd door het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond om een dag in de praktijk mee te draaien. Vanuit de Europoort mogen ze met een loods de Noordzee op en vragen stellen. De Noordzee beleven ze voor het eerst, het is de zee waar ze ooit zelf op hopen te varen. ‘De Noordzee is druk, spannend, een uitdaging!’, zegt Dwayne. Als de loods vertelt dat er in de Noordzee wekelijks tussen de tussen de 400 en 500 schepen geloodst worden, staan ze versteld. ‘Zoveel!’ Na een ochtend op de loodsboot, begint het spannendste werk. Samen met de loods gaan ze met een touwladder een zeeschip op om het naar de Waalhaven te loodsen.

Heimwee
Dwayne en Shelmer wonen samen op kamers. Ze motiveren elkaar om door te zetten en het huiswerk af te krijgen. Ook vinden ze steun bij elkaar als ze zich ver van huis voelen en last hebben van heimwee. Dwayne vindt dat heel normaal: ‘In de Antillen zijn we vaak bij onze familie. Als de zon hier schijnt, denk ik vaak aan mijn moedertje en heb ik zin om met haar een ijsje te eten. Maar ja, die zon kan hier binnen een kwartiertje weer weg zijn.’


 

Aflevering 1: Kelly en Max
In Aflevering 1 een portret van Kelly Arendse (31) uit Zuid-Afrika en Max van Gils (27) uit Breda. Ze volgen een masteropleiding aan de Erasmus Universiteit, bij het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS). Voor hun studie doen ze onderzoek in Rotterdam-West. Ook reizen we mee met een nieuwe lichting uitwisselingsstudenten van Schiphol naar Rotterdam, en horen we wat hun eerste indrukken zijn.

Internationale werkgroep
Kelly is al architect in Johannesburg, ze kwam in oktober 2015 naar Rotterdam om zich verder te specialiseren. Max is stedenbouwkundig ontwerper in Breda. Hij koos voor deze opleiding vanwege het internationale karakter. Kelly en Max volgen de masteropleiding, samen met 120 andere studenten. Onder hen zijn meer dan 40 nationaliteiten vertegenwoordigd. Tijdens werkgroep overleg blijken de verschillende culturele achtergronden vooral wanneer de studenten met elkaar in discussie gaan. Max heeft inmiddels ontdekt hoe het werkt: ‘Als je iemand uit Europa iets vraagt dan krijg je het antwoord. Als je iemand uit India iets vraagt, krijg je de vraag of de vraag wel klopt. Als je iemand uit Zuid-Amerika iets vraagt, dan krijg je een idealistisch antwoord. Wetenschappelijk gezien is het interessant om op verschillende manieren tegen situaties aan te kijken.’

Bospolder-Tussendijken
Voor hun studie doen Kelly en Max onderzoek in Bospolder-Tussendijken. Op de markt interviewen ze bewoners over werk en inkomen, en over groen in de wijk. Ook bezoeken ze het Dakpark aan de rand van Bospolder-Tussendijken. Omwonenden en vrijwilligers onderhouden zelf de gemeenschappelijke groenzone, waaronder een kruidentuin. Kelly geniet van de frisse lucht in Rotterdam: ‘Elke dag haal ik heel diep adem. De koude frisse lucht zal ik enorm missen als ik weer in Johannesburg ben.’ Nog meer zal ze het gevoel van veiligheid missen: ‘Dat ik kan fietsen en niet alles met mijn auto hoef te doen is geweldig, dat ik ’s nachts over straat kan zonder voortdurend over mijn schouder te moeten kijken is nieuw voor mij. Het gevoel van veiligheid is een fantastisch gevoel!’

Weinig auto’s
Het is nog hartje winter als begin januari 2015 op Schiphol een nieuwe lichting studenten arriveert voor een uitwisselingsprogramma aan de Erasmus Universiteit. Ze krijgen van de internationale studentenvereniging Exchange Student Network (ESN) de eerste belangrijke informatie over het openbaar vervoer in Rotterdam, een OV-chipkaart, en er zijn bussen geregeld die de nieuwkomers naar Rotterdam brengen. Als we vragen naar hun eerste indruk van Nederland, is veel herkenbaar: grijs, vlak, windmolens. Een studente uit Peking vindt het hier vooral ‘erg rustig’ en merkt op dat er weinig auto’s rijden.