Community Plastics recycled met én voor Rotterdammers

Community Plastics is een Rotterdams project om iets te doen aan de steeds grotere afvalstroom. De bedenkers kiezen ervoor om plastic te recyclen en die cirkel heel klein te houden. Zo wordt het plastic opgehaald in de buurt en ook weer in Rotterdam gerecycled tot stoeptegels en vogelhuisjes.

Díe producten komen vervolgens weer terug in de buurt. “Met Community Plastics willen wij het plastic afval vraagstuk oplossen. Het is zo dat er enorm veel afval gecreeerd wordt en ongeveer vijftig volumeprocent daarvan is plastic. Enorm veel dus. We willen door het huishoudelijk plastic afval in te zamelen er nieuwe producten van maken en die daarmee dus waardevoller maken”, legt initiatiefnemer Frans Taminiau uit.

Iedere buurtbewoner moet binnenkort punten kunnen verdienen met het inzamelen van plastic afval. Met die punten kan men dan een vogelhuis of iets anders dat uit het recycle proces komt ‘kopen’. “Dat betekent dat als wij plastic ophalen, dat we wegen hoeveel plastic ze ingeleverd hebben. Dat noteren we dan. Op een gegeven moment hebben ze voldoende gespaard voor een vogelhuisje of bijvoorbeeld een tegel met het huisnummer erop”, licht Taminiau toe.