Componist Joost maakt soundtrack bij 150 jaar Nieuwe Waterweg: ‘Zorgt voor veel inspiratie’

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Nieuwe Waterweg in gebruik werd genomen. Componist Joost de Jong maakt in verband met het 150-jarig bestaan soundtracks en jingles voor de nieuwe podcast serie van OPEN Rotterdam Waterweg verhalen.

Joost de Jong produceert een album met muziek in het teken van water, haven en emotie. Zijn eerste idee was om geluiden van de rivier, storm en haven bij elkaar te voegen, dit idee heeft hij afgeworpen. “Onderwaterfauna dat was iets waar ik wel mee aan de slag wilde gaan.” Zo produceerde hij geluid van karpers en de zee onder water. “Ik heb veel geluidseffecten gebruikt uit de jaren 70. Het proces inspireerde mij zo erg dat ik veel te veel heb gemaakt, maar ik heb het gevoel of ik nog lang niet klaar ben.”

Verloren vogelgebied
Boottochtjes met zijn vader op een oude boot tussen de megaschepen zijn voor hem mooie jeugdherinneringen. Joost vindt de Nieuwe Waterweg erg bijzonder en inspirerend. Iedere Rotterdammer heeft volgens hem veel te maken gehad met deze rivier. “Zonder de Nieuwe Waterweg was Rotterdam nooit de belangrijkste haven van de wereld.” Tegelijkertijd is er veel natuur verloren gegaan, zo noemt hij het grootste vogelgebied van Europa in die tijd.

Met de vijfdelige podcastserie Waterwegverhalen duiken Dore van Duivenbode en Inge Janse in de verhalen van de Rotterdammers die langs de rivier wonen. Joost de Jong maakte de soundtrack bij de serie. Die is vanaf 11 mei te beluisteren op de podcastkanalen van OPEN Rotterdam.