Series van OPEN Rotterdam/
COOLSINGELPRAAT

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 interviewt politiek verslaggever Ewoud Kieviet zes prominente Rotterdamse politici die de sprong naar Den Haag willen maken, voor deze speciale serie van onze politieke podcast Coolsingelpraat: de weg naar Den Haag. Foto’s: Willem de Kam

De verkiezingsspecial van Coolsingelpraat: De Uitslag

We bespreken met redacteuren Nigel van Schaik, Sharyfah Bhageloe, Lauren Verbrugh en Eeva Liukku wat ons opviel aan de uitslag van de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen ’22. Wat verklaart de dramatisch lage opkomst? Wat is er aan de hand bij onze buren in Barendrecht? En hoe is de Wijkraadsverkiezing verlopen? Welke coalities zijn er mogelijk?

De verkiezingsspecial van Coolsingelpraat

In deze nieuwe podcastaflevering blikken we met enkele redacteuren terug op de campagne voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Was dit de eerste campagne sinds Pim Fortuyn waarin integratie niet meer centraal stond?

Henri Bontenbal (CDA): ‘Het CDA heeft een imagoprobleem op klimaatbeleid’

Hij is de klimaatkandidaat van het CDA: Rotterdammer Henri Bontenbal. De nummer 17 van de kandidatenlijst erkent dat zijn partij de zorg voor het klimaat lang liet versloffen, maar daar moet met zijn komst verandering in komen. “Ik wil als CDA-Kamerlid op duurzaamheid net zo bepalend worden als Diederik Samsom dat was bij de PvdA.”

Stephan van Baarle (DENK): ‘Ineens was ik Stephan de Turk’

Hij is één van de meest zichtbare raadsleden op de Coolsingel, de 29-jarige Stephan van Baarle van Denk. Nu probeert hij de Tweede Kamer in te komen als nummer drie op de kieslijst. Hij vertelt over zijn worsteling met discriminatie die hem bij Denk bracht, de ruzies bij die partij en zijn pleidooi voor een vrouwenquotum.

Mark Harbers (VV): ‘In het coalitieakkoord móet de bouw van een kerncentrale staan’

Al ruim tien jaar zit Mark Harbers (VVD) in de Tweede Kamer, en tussendoor was hij ook nog twee jaar staatssecretaris. In 2009 maakte hij de sprong van de Coolsingel naar het Binnenhof, waar hij zich nu bezighoudt met klimaatbeleid. Waarom wil hij nog een periode door als Kamerlid?

De weg naar Den Haag: Salima Belhaj (D66)

Na acht jaar in de Rotterdamse gemeenteraad en vijf jaar in de Tweede Kamer is ze één van de meest prominente D66’ers in Den Haag: Salima Belhaj. In Coolsingelpraat vertelt ze over haar strijd voor een Europees leger, waarom ze vindt dat een dubbele nationaliteit een vrije keuze moet zijn, maar ze toch van haar Marokkaanse paspoort af wil: “Als ik met mijn vriend een hotelkamer boek in Marokko, ben ik strafbaar.”

Nourdin El Ouali (NIDA): ‘Deze verkiezingen mogelijk drie zetels’

De van oorsprong Rotterdamse partij Nida komt nog niet voor in de peilingen en wordt daardoor nog niet veel uitgenodigd voor tv-debatten, maar lijsttrekker Nourdin El Ouali blijft hoopvol. “Het zit er dik in dat wij het gaan halen, met twee of drie zetels.”

De verkiezingsspecial van Coolsingelpraat: De U…

De verkiezingsspecial van Coolsingelpraat…

Henri Bontenbal (CDA): ‘Het CDA heeft een imago…

Stephan van Baarle (DENK): ‘Ineens was ik Steph…

Mark Harbers (VV): ‘In het coalitieakkoord móe…

De weg naar Den Haag: Salima Belhaj (D66)…

Nourdin El Ouali (NIDA): ‘Deze verkiezingen mog…