Een verandering in de selectieprocedure van de nieuwe stadsdichter heeft enig stof doen opwaaien. Eerder werd de stadsdichter specifiek uitgekozen door een onafhankelijke commissie, maar sinds dit jaar kan je ook zelf solliciteren. Dat zou de functie ‘minder eervol’ maken, stelt oud-stadsdichter Dean Bowen. Maar daar is de organisatie van het stadsdichterschap, het niet mee eens: “Op deze manier geven we iedereen een kans zich kenbaar te maken.”
Het nieuwe inschrijfmodel voor het stadsdichterschap kon niet op bijval rekenen van Dean Bowen. Hij was stadsdichter in 2019 en post op zijn Instagram: “Het open inschrijfmodel voor het Rotterdams stadsdichterschap verwatert de positie en maakt het een minder eervolle positie.” Maar de organisatie vindt niet dat er iets verandert aan de status van de Rotterdamse stadsdichter: “Het is zeker niet minder eervol. Er wijzigt niets aan de rol en functie van de stadsdichter en van de procedure. Wat is uitgebreid, is de werving die nu openbaar gemaakt is. Dit zorgt juist voor meer kansen voor zowel gevestigde en jonge dichters, omdat zij zich kenbaar kunnen maken aan de commissie.”
En dus gaat het niet om enkel een vacature, maar om de uitbreiding van de wervingsmogelijkheden. “Dit is gedaan om een openbare en transparante werving mogelijk te maken en om de blik van de commissie te verbreden en meer kandidaten te bereiken”, deelt de organisatie.
Toch is Dean Bowen niet erg te spreken over de nieuwe aanpak. “Je zou de commissie en de mensen die de dichter kiezen elke vier jaar kunnen vervangen”, suggereert hij als oplossing voor de ambitie om meer kandidaten te bereiken.
Een externe commissie voert de gesprekken met potentiële stadsdichters en draagt uiteindelijk een kandidaat aan het college van burgemeester en wethouders. Vervolgens besluit het college over de benoeming van de stadsdichter van Rotterdam. Solliciteren kan tot en met 10 november. Op 30 januari wordt bekendgemaakt wie de nieuwe stadsdichter wordt.