Crowdfundactie voor kunstboek over depressie

Rotterdamse dichter Lot Bouwes is een crowdfundactie gestart om depressie bespreekbaar te maken middels haar boek ‘Alle Dieptes’. De 24-jarige heeft vrede met haar eigen sombere gevoelens en wil mensen laten zien wat er gebeurt als je de donkere gevoelens accepteert en bespreekt.

Lot Bouwes heeft vanaf haar tienerjaren te maken gehad met sombere gevoelens. Toen ze 22 jaar was, heeft ze als vrijwilliger in een zorginstelling contact gehad met depressieve mensen. Het stoorde haar dat ze met de patiënten niet over hun depressie mocht praten. Daarop begon ze aan dit boek. Ze wilde “laten zien wat er uitkomt als je wel op de donkere gevoelens ingaat. Je zegt tegen jezelf ‘het gaat niet goed’ en probeert dan te kijken waarom het niet goed gaat”, aldus Bouwes.

Het boek is geen behandeling en ze claimt geen expertise. Zij heeft geluk uit deze manier van kijken gehaald en dat wil ze delen. “Het is een uiting van diepte. Dit is mijn manier om ermee om te gaan, maar het hoeft niet voor iedereen te werken. Het is voor iedereen persoonlijk.” Bouwes hoopt vooral mensen te kunnen inspireren en laten zien wat mensen voelen als ze depressief zijn of sombere gevoelens hebben.

In het kunstboek beschrijft ze in vier hoofdstukken door middel van schilderingen, tekeningen, teksten en gedichten het belang van ontdekken van schoonheid in iets waar je in eerste instantie bang voor was. Ook staan er analoge foto’s in van fotograaf Hanke Arkenbout.

De actie is afgelopen woensdag online gezet en heeft nu al 45% van het bedrag binnen. De kosten zijn voornamelijk hoog, omdat ze het boek zo milieuvriendelijk mogelijk wil laten drukken. De Rotterdamse is vooral verrast door de reacties die ze van onbekenden kreeg over hoe geweldig ze de actie vinden.

Foto: Hanke Arkenbout.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat