Culturele broedplaats Weelde in Rotterdam-West viert 2-jarig bestaan

Culturele broedplaats Weelde in Delfshaven bestaat twee jaar en daarom pakt de organisatie uit met een officiële zomerstart. De programmering en de opening van skatepark Het Poolcafé laat door het coronamaatregelen nog even op zich wachten maar dat moet volgens Olger Visser, marketingmedewerker van Weelde, geen probleem worden. “Het wordt een aftrap voor the summer of love.” Hiermee doelt hij op een hopelijk coronavrije zomer waarbij iedereen elkaar weer mag omhelzen en alles weer gewoon zal zijn.

Omdat Weelde nu twee jaar bestaat wil de organisatie extra aandacht besteden aan de ruimte van bijna twee hectare. “We kunnen nu door de versoepelingen langer open. Ook zijn er nieuwe partijen bij betrokken zoals de Zure Bom, Kumzits & The Anti Anti Bar, Los Totopos, Weinbar Freileben, Speak-easy cocktailbar en Jack Bean. We hopen samen met meer vrijheden te genieten van ons terrein.”

Op een laag pitje tijdens de lockdown
De organisatie en haar medewerkers zijn blij om de deuren weer te mogen openen. “We zijn door een moeilijke periode gegaan toen we hoorden dat we even niet meer open mochten en hebben ons echt even terug moeten trekken met de vraag: hoe nu verder?”, vertelt Olger. “Gelukkig kregen we in februari opnieuw de kracht en zijn we hard op zoek gegaan naar nieuwe partijen en we hebben het terrein opgeschoond.”

Een natuurgebied in Rotterdam-West
Over een jaar zal Weelde door een tijdelijk huurcontract niet meer bestaan. Volgens Olger zijn Kim Pieters en Kelly Vincent, de twee dames die aan het roer staan van Weelde en samen het creatieve bureau Club K hebben, nog lang niet klaar met ondernemen. “Als ik voor hen mag spreken, weet ik dat dit zeker niet het einde is.” Voorlopig geniet Olger nog van het bestaan van de culturele broedplaats. “Deze plek is zo bijzonder omdat je zoveel vrijheid hebt. Ik vind het een speciaal stukje Rotterdam waarbij het lijkt alsof we alle ruimte van de wereld hebben in een stad waar normaal gesproken heel weinig ruimte is.

OPEN & UIT bezoekt in het Vierhavengebied het Keilecafé, Weelde en het Van Lieshout Atelier
In het Vierhavengebied gebeurt er van alles. Tijdens drie rondleidingen krijgen we te zien waarom het gebied upcoming is. Mede-oprichter Daniël Verschoor vertelt over het ‘permanente festival’ dat hij Keilecafé noemt, Joep van Lieshout laat ons zijn beeldentuin zien en Kim Pieters en Kelly Vincent showen de nieuwe hotspot ‘Weelde’.

OPEN vlogger Gina ontdekt nieuwe groene hotspot
Onze OPEN vlogger Gina vlogt over al het groen in de stad. In haar nieuwste vlog ontdek ze Weelde, een nieuwe creatieve groene hotspot in het M4H-gebied en vertelt ze meer over rabarber. Bekijk haar vlog hieronder.