Series van OPEN Rotterdam/
CultuurDichtbij

Binnenkort is op OPEN Rotterdam een nieuw televisieserie te zien. In CultuurDichtbij duiken we sociale pareltjes op. Rotterdammers die culturele activiteiten verzorgen in hun eigen geliefde wijkje. Filmmaker Ramón Nobel bezoekt de 14 verschillende gebieden van Rotterdam en maakt een reeks van 7 afleveringen, super lokale feelgood televisie.

Met het hele gezin in Zevenkamp of alleen in Hoogvliet, zij doen het voor hun wijk

Als je hart sneller klopt voor je wijk, dan zet je jezelf graag in. Dat vindt Viktoria Pompa uit Hoogvliet. Het gezin Pietersma uit Zevenkamp, Prins Alexander, is het daar volledig mee eens.

“Het is juist de bedoeling dat zelfs de kinderen die weinig geld hebben kunnen spelen zonder dat ze moeten betalen“, vertelt de 12-jarige Elise Pietersma uit Zevenkamp over Project 7. Met moeder Eva en vader Frank ging ze al graag op pad om leuke dingen te doen. “En dat is zo uitgegroeid dat we mee gingen helpen en op den duur zijn we ook samen dingen gaan organiseren”, vult Eva aan.

Net begonnen in Crooswijk of 120 jaar oud in Pernis: ‘Het is gewoon enorm belangrijk dat dit er is’

OBK Pernis bestaat 120 jaar, Digters aan de Rotte nog geen jaar. Verschillen zijn er dus zeker, maar overeenkomsten ook, zien Bianca Sallons uit Crooswijk en Mattijs Doorten uit Pernis. Het is hard werken en beide initiatieven zijn belangrijk voor de buurt.

Jip uit Charlois en Tyas uit Overschie ontwikkelen talent in Rotterdamse wijken

Talent is overal om je heen. Je hebt soms alleen een beetje hulp nodig bij de ontwikkeling ervan. Jip van der Hek van Kunstlab Charlois en de 14-jarige Tyas Adelerhof uit Overschie weten er alles van.

Joop uit Lombardijen en Eva & Pleuni uit het Oude Noorden brengen mensen samen met hun passies

Niet dansen omdat je in een rolstoel zit? Het dansgezelschap van Joop Oonk uit Lombardijen laat zien dat dansen voor iedereen is. In Rotterdam-Noord organiseren Eva Sierksma en Pleuni Seegers evenementen voor ouderen. Werken met allerlei dansers is voor dansgezelschap Misiconi uit Lombardijen heel gewoon, vertelt Oonk. “Er zijn hier dansers met een beperking, dansers die zijn opgeleid aan een kunstopleiding, nieuwkomers. Tegenwoordig heet dat dan ‘inclusief’, maar bij ons is dat altijd al onderdeel geweest van hoe we werken en wie we zijn.”

Sharon en Brecht uit Feijenoord en het Centrum geven Rotterdammers het zelfvertrouwen terug

Cultuur kan je zelfvertrouwen een boost geven, daar twijfelen deze culturele initiatiefnemers niet aan. Sharon Lang van The Natural Hair Club en Brecht Hermans van de Toneel Lees Club laten dat steeds weer zien. Allebei hadden ze in hun jeugd weinig zelfvertrouwen, maar nu helpen ze anderen.

Ook Rotterdamse dorpen rijk aan cultuur door bewoners zoals Helma en Wim

“iCOON is een museum in een hele mooie, minimalistische betonnen bunker op een prachtig stukje duin”, vertelt Helma Vlemmings uit Hoek van Holland. “Als mijn droom uitkomt, wordt dit de plek voor minimalistische kunst en vormgeving.” Die plek is er nog niet in Nederland en ze zou van thuis graag die plek maken. Waarom? “Uit liefde voor de kunst, uit liefde voor Hoek van Holland!”

Jhohensly en Benjamin brengen zelf levendigheid terug in Schiebroek en Delfshaven

Je bent jong en je verveelt je in je wijk. Wat doe je dan? Je organiseert zelf iets, concluderen deze jonge Rotterdammers. Zij creëren nu kansen voor de volgende generatie. Jhohensly Rosa creëerde een plek waar jongeren muziek kunnen maken, opnemen en showen.  “Gewoon positief bezig zijn.” Dat is precies wat hij wil. De drive van Jhohensly herkent Benjamin Sabotinov uit Delfshaven. Op z’n twaalfde organiseerde hij zijn eerste activiteit. Anders was er niets, zo herinnert hij zich. Jaren later heeft Stichting Jeugdactiviteiten Oud-Mathenesse een eigen plek in de wijk.

Promo

Binnenkort is op OPEN Rotterdam een nieuw televisieserie te zien. In CultuurDichtbij duiken we sociale pareltjes op. Rotterdammers die culturele activiteiten verzorgen in hun eigen geliefde wijkje. Filmmaker Ramón Nobel bezoekt de 14 verschillende gebieden van Rotterdam en maakt een reeks van 7 afleveringen, super lokale feelgood televisie.

Met het hele gezin in Zevenkamp of alleen in Ho…

Net begonnen in Crooswijk of 120 jaar oud in Pe…

Jip uit Charlois en Tyas uit Overschie ontwikke…

Joop uit Lombardijen en Eva & Pleuni uit het Ou…

Sharon en Brecht uit Feijenoord en het Centrum …

Ook Rotterdamse dorpen rijk aan cultuur door be…

Jhohensly en Benjamin brengen zelf levendigheid…

Promo…