Series van OPEN Rotterdam/
Paul Nijgh-penning

De Paul Nijgh-penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die op een positieve manier impact maken op de stad en haar inwoners. Het bestuur van de stichting kijkt daarbij naar creativiteit, leiderschap en doorzettingsvermogen.

Louisa Boulkhrif, oprichter van Stichting Zuiderlokaal

Al tien jaar krijgen kinderen gratis bijles en huiswerkbegeleiding bij Stichting ZuiderLokaal. Elke dinsdag en donderdag ontvangt Louisa Boulkhrif, oprichter van de stichting, zo’n 350 leerlingen en hun ouders op de locatie van Rotterdams Vakcollege De Hef. Voor haar werk krijgt ze dit jaar een Paul Nijgh-penning uitgereikt. Het thema van de uitreiking is ‘bruggenbouwers’, oftewel Rotterdammers die in tijden van polarisatie voor verbinding zorgen.

Paul van Dorst, oprichter van de LHBTIQ+-supportersvereniging de Roze Kameraden Feyenoord

Drie Rotterdammers krijgen op 17 november een Paul Nijgh-penning uitgereikt. Het thema dit jaar is ‘bruggenbouwers’, oftewel Rotterdammers die in tijden van polarisatie voor verbinding zorgen. Een van de laureaten is Paul van Dorst, oprichter van de LHBTIQ+-supportersvereniging de Roze Kameraden Feyenoord.

YoungMichPoetry (Y.M.P.), oprichter van Productiehuis ‘Flow’

De Paul Nijgh-penningen gaan dit jaar naar drie bruggenbouwers, oftewel Rotterdammers die in tijden van polarisatie voor verbinding zorgen. Een van de laureaten is YoungMichPoetry (Y.M.P.), oprichter van Productiehuis ‘Flow’. Volgens Dave de Held, directeur van het expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van Hogeschool Rotterdam, is Y.M.P. ‘een enorm goede bruggenbouwer’.

IC-verpleegkundigen Erasmus MC

De coronamaatregelen zijn zo opgesteld dat we zo veel mogelijk overbelasting van de zorg, specifiek de intensive care-afdelingen, vermijden. Maar, hoe was het eigenlijk om op de ic te werken? Paul Nijgh-penning laureaat Annemarieke van Heiningen en haar collega-ic-verpleegkundigen in het Erasmus MC werkten op adrenaline en doorzettingsvermogen om ondanks de toename aan patiënten goede zorg te kunnen bieden.

Schoonmakers Maasstad Ziekenhuis

Hygiëne is van essentieel belang als het gaat om het indammen het coronavirus en het behandelen van de patiënten. De schoonmakers van het Maasstad Ziekenhuis werkten overuren, en in omstandigheden die niet iedereen gewend was. Laureaat voor de Paul Nijgh-penning, Dilek Kaya Topal en haar collega’s Diana Oosterling en Serif Yiggitop zouden het zo weer doen als het nodig is.

GGD Rotterdam-Rijnmond

Met 1,3 miljoen coronatesten, 191.000 bron en contactonderzoeken en 1,3 miljoen vaccinaties sinds februari 2020, heeft GGD Rotterdam Rijnmond enorm moeten opschalen om de pandemie in onze regio in kaart te brengen en in te dammen. Timo Boelsums, arts infectieziektebestrijding van de GGD, was er vanaf de eerste melding mee bezig en is een van de laureaten die op 17 november in het Stadhuis een van de Paul Nijgh-penningen in ontvangst mag nemen.

Hulptroepen Franciscus Gasthuis & Vlietland

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis waren op de IC’s alle handen nodig. Zorgmedewerkers legden hun normale werkzaamheden neer om de IC-verpleegkundigen te ondersteunen. Zo keerden laureaat van de Paul Nijgh-penning Anne Hanschke, en haar collega Elke Berger van het wetenschapsbureau van het Franciscus Gasthuis, terug naar de intensive care afdeling van het ziekenhuis.

Laboranten Erasmus MC

In deze aflevering worden Claudia Smulders en haar collega-laboranten van de afdeling klinische virologie in het Erasmus MC in het zonnetje gezet. Zij moesten door de coronatesten op sommige piekdagen wel 2.500 samples verwerken. Ter vergelijking: op een reguliere dag verwerkt het team zo’n 250 samples.

Ambulance Rotterdam Rijnmond

We beginnen met Rutger Jongejan en zijn collega’s van Ambulance Rotterdam-Rijnmond. De ambulancechauffeur en laureaat van de Paul Nijgh-Penning, is trots op zichzelf en zijn collega’s: “Ik ben trots dat we dit als collega’s allemaal geklaard hebben. Het is een bijzondere situatie en toch hebben we er gestaan.”

Louisa Boulkhrif, oprichter van Stichting Zuide…

Paul van Dorst, oprichter van de LHBTIQ+-suppor…

YoungMichPoetry (Y.M.P.), oprichter van Product…

IC-verpleegkundigen Erasmus MC…

Schoonmakers Maasstad Ziekenhuis…

GGD Rotterdam-Rijnmond…

Hulptroepen Franciscus Gasthuis & Vlietland…

Laboranten Erasmus MC…

Ambulance Rotterdam Rijnmond…