Daar is die dan: de definitieve verkiezingsuitslag van Rotterdam is binnen

Dag en nacht stemmen tellen in Ahoy: zo ging dat eraan toe

De gemeente Rotterdam heeft maandag de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend gemaakt. Er zijn geen verschuivingen vergeleken met de voorlopige uitslag die vorige week bekend werd. D66 is dit jaar de grootste partij in de stad. Dat was bij de voorgaande verkiezingen wel eens anders.

Zo kreeg de VVD in 2017 de meeste stemmen, op de voet gevolgd door de PVV. Nu gaat D66 er dus met de winst vandoor. Het is de eerste keer dat de partij de grootste is in de stad tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Met ruim 51 duizend stemmen weet de partij meer dan 16 procent van alle stemmen binnen te halen.

De VVD staat deze keer op de tweede plaats, met ruim 15 procent van de stemmen. De PVV schuift op naar plek drie, met 10 procent. Nieuwkomers BIJ1, Volt en Ja21 zijn elk goed geweest voor ongeveer 3 procent van alle stemmen.

Volgens Claudia Verhulp, woordvoerster van de gemeente, is de reden voor de relatief lage opkomst nog niet bekend, omdat het onderzoek naar de herkomst van alle stemmen nog niet is afgerond. In totaal hebben er 311 duizend Rotterdammers gestemd in meer dan vierhonderd stembureaus.