Dakloos kleinzoontje vraagt door al het logeren rolkoffertje voor verjaardag, nu heeft hij eindelijk eigen thuis

De dochter en kleinzoon (3) van een bewoonster van de Bree hebben na drie jaar zonder vaste verblijfplaats eindelijk een eigen huis bij oma in de straat. Het gezin krijgt vandaag van Havensteder de sleutel tot een van de 24 woningen aan de Bree in Vreewijk, die volgens onderzoek van OPEN Rotterdam al meer dan een jaar leeg staan. “Ik sprong een gat in de lucht.”

“Mijn dochter heeft een zoontje van drie jaar. Ze is dakloos, ze zitten bij de opvang en hier staan 24 huizen leeg”, vertelt de bewoonster van de Bree in onze reportage van 16 februari. Nog geen twee weken later wordt diezelfde dochter door Havensteder uitgenodigd voor een bezichtiging bij haar moeder in de straat: “Het is voor ons belangrijk. Dan kan ik oma zijn en mijn kleinzoon vaker zien, het gaat vooral om hem, hij verdient een eigen plek.”

In totaal staan er rond de honderd woningen voor lange tijd leeg in Vreewijk. Na publicaties van OPEN Rotterdam hierover zijn er een aantal woningen op Woonnet Rijnmond aan de beschikbare woningvoorraad toegevoegd, maar dit komt niet door de reportage van OPEN Rotterdam laat Havensteder via haar woordvoerder weten: “Wij kunnen ons voorstellen dat het beeld nu ontstaat dat er woningen zijn geadverteerd vanwege het item op OPEN Rotterdam, maar dat is niet het geval.” Waarom het zo lang duurt om alle leegstaande woningen beschikbaar te maken wordt uit de reactie van Havensteder, die onderaan dit artikel te lezen is, niet duidelijk.

Na de opvang een urgentie
De dakloosheid van haar dochter heeft de bewoonster altijd veel zeer gedaan. Haar dochter moest zich bijna twee en een half jaar verplaatsen tussen de verschillende logeeradressen, waaronder dat van haar ouders: “Door al dat gezeul met tassen van hot naar her vroeg mijn kleinzoon een rolkoffertje voor zijn verjaardag, waarin hij zijn spulletjes kon bewaren.” Uiteindelijk komt de dochter noodgedwongen bij een opvang terecht. “Je moet heel diep zinken voor je een urgentie krijgt. Ik vind dat moeders zonder huis gewoon een urgentie moeten krijgen”, aldus de bewoonster van de Bree.

Het is een bijzonder mooie uitkomst dat de dochter bij haar moeder in de straat een huisje heeft weten te bemachtigen, maar dit is niet enkel te danken aan haar verblijf in een opvang. “Als je in de opvang verblijft, stroom je niet automatisch uit met een urgentie, Dan moet er namelijk sprake zijn van multiproblematiek”, laat Diana Dekker van de Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond in een reactie weten. Dakloos zijn met een kind is niet bij voorbaat reden voor een urgentie volgens de Verordening Woonruimtebemiddeling regio Rotterdam.

Reactie Havensteder
“Als een bewoner verhuist, maakt onze afdeling onderhoud de woning weer klaar voor een volgende huurder. De ene keer zijn de werkzaamheden snel gedaan, een andere keer duurt het langer omdat we bijvoorbeeld een keuken of een badkamer vervangen of dat er andere technische zaken zijn die we moeten oppakken. Zodra dat werk klaar is gaat de woning naar onze afdeling verhuur en die plaatsen het vervolgens op Woonnet Rijnmond. Wij kunnen ons voorstellen dat het beeld nu ontstaat dat er woningen zijn geadverteerd vanwege het item op Open Rotterdam, maar dat is niet het geval. Ook hier komen zaken samen. Het item van Open Rotterdam heeft ons bewust gemaakt dat het niet altijd duidelijk is waarom woningen leegstaan. Voor ons het is een doorlopend proces, maar we realiseren ons dat we de buurt hier ook actiever over kunnen informeren. Daar gaan we mee aan de slag.”

Bekijk hieronder de reportage terug.