Dakloosheid onder Rotterdamse jongeren neemt toe

Steeds meer jongeren in Rotterdam raakten de afgelopen jaren dakloos. Vers Beton en OPEN Rotterdam starten daarom in samenwerking met onderzoeksplatform Argos een onderzoek: waar gaat het mis?

Het aantal jonge daklozen in Rotterdam is sinds 2009 verdrievoudigd. In totaal zijn dit in Rotterdam ongeveer 800 dakloze jongeren. Volgens straatadvocaat Tim van Rooijen komt dit door het tekort aan goedkope vrijkomende (jongeren)woningen.

In juli 2019 presenteerde de gemeente het Plan van Aanpak kwetsbare Rotterdammers. Waarin er meer aandacht werd gegeven aan het optimaliseren van het opvangsysteem. Een ander voorstel was de jongeren eerst een woning te bieden voor zij een traject ingaan, oftewel “Housing First.” De aanbeveling om te investeren in Housing First-projecten is inmiddels mondjesmaat overgenomen door het college van B en W, echter blijft het aantal daklozen jongeren groeien in de stad.

Afgelopen week kondigden staatssecretarissen Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Tamara van Ark (Sociale Zaken) aan dat er dat er 200 miljoen euro extra naar gemeenten gaat voor de opvang van daklozen. Hiervan is 20 miljoen bedoeld voor Rotterdam. Gaan deze voorgenomen veranderingen in de opvang zorgen dat er minder jongeren op straat belanden?

Lees het hele artikel hier

Vers Beton duikt de komende maanden in samenwerking met OPEN Rotterdam in de wereld van loketten, crisisopvang, huisvesting en op straat terecht komen. We sluiten daarmee aan bij landelijk onderzoek van onderzoeksplatform Argos (VPRO/HUMAN).

Ben je ervaringsdeskundige, of leef je zelf op straat? We horen graag van je hoe jij dakloos werd en waar je vervolgens tegenaan liep. Ben je hulpverlener? Ook dan gaan we graag met je in gesprek. Mail [email protected]

beeld: Lucia Lenders

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat