Daklozen opvangen zitten vol: gezinnen op de wachtlijst

Er is geen ontkomen meer aan. De in augustus gepresenteerde cijfers van het CBS laten een verdubbeling van daklozen in Nederland zien. De Nationale Ombudsman wil dat premier Rutte actie onderneemt. In Rotterdam wordt het bericht bevestigd door verschillende organisaties.

Ruim veertigduizend mensen zitten op dit moment zonder huis, de meeste gevestigd in de vier grote steden. Rotterdam heeft geen plek meer, vertelt Jaantje van Ginkel, regiomanager van het Leger des Heils; “We erkennen de toename, voornamelijk gezinnen hebben het lastig. We hebben op dit moment vier gezinnen die opvang nodig hebben, maar waar geen plek voor is.”

De vraag waar het vandaan komt is lastig te zeggen. Alhoewel er meerdere factoren kunnen spelen, denkt van Ginkel dat het voornamelijk komt door de slechte doorstroming tussen woningen. Voor gezinnen die uit een starterswoning groeien is het bijna onmogelijk om een huis te vinden op de karige markt.

“We hebben voorzieningen bij het Leger Des Heils, alleen zijn die te beperkt om iedereen te voorzien. Kinderen verblijven niet op de opvang, daarom zitten ze in een soort hotel.”

Het Centrum Voor Dienstverlening (CVD), één van de organisaties die gezinnen helpen wanneer ze dakloos worden, herkent zich in de problematiek.

Eerder dit jaar organiseerde de Pauluskerk voor de tweede keer de Daklozendag waar ze aandacht proberen te krijgen voor het daklozenprobleem. Bekijk de reportage hier.