Dames van Hartenlief in Charlois maken kussenhartjes voor borstkankerpatiënten

De vrijwilligersorganisatie Hartenlief maakte in de afgelopen vijf jaar al bijna 6000 kussentjes. De dochter van initiatiefnemer Dilly van de Padt, werkt bij Maasstad ziekenhuis en vroeg haar moeder de kussenactie voor vrouwen die een borstamputatie zijn ondergaan op te zetten. “Dat hebben we gedaan, omdat het wel heel belangrijk is dat er mensen zijn die aan ze denken en dat ze niet alleen staan in deze moeilijke periode”, aldus Dilly.

De kussentjes bieden ondersteuning en soelaas aan de vrouwen en mannen, want één procent van borstkankerpatiënten is man. De kussentjes worden genaaid en gevuld in buurthuis de Nieuwe Nachtegaal. Dilly maakt de harten kussentjes samen met ongeveer 26 andere dames. Dilly probeert vooral ouderen bij het project te betrekken om deze uit hun eenzaamheid te halen; “Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten, ze hebben een uitje en een gezelligheidje.”

“Je krijgt een band, het is gezellig en je hebt een uitje en wat je doet is zo mooi. Vooral als je weet als je andere mede vrouwen zo gelukkig ermee kan maken. Kleine moeite, groot gebaar” , vertelt een van de vrijwilligers terwijl ze haar zoveelste harten kussentje vult.