Danser Dalton Jansen wint 10.000 euro en besluit geldbedrag te delen: ‘Zo word je gehoord’

De Rotterdamse danser en choreograaf Dalton Jansen won eind vorige week de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Daaraan is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Dat geld houdt hij niet voor zichzelf, zo maakt hij bekend. Hij deelt het prijzengeld op eigen initiatief met de twee andere genomineerden. “Dat zijn net zo goed winnaars!”

Vorige week vrijdag won Jansen de lucratieve prijs op de Nederlandse Dansdagen. De jury typeerde de Rotterdamse danser als een waardevolle toevoeging aan het Nederlandse danslandschap. “Een autonoom, ambachtelijk gerichte maker, die met uiteenlopende dansers een heldere danstaal weet te creëren. Met zijn activistische werkwijze is hij in staat te verbinden met een breed publiek, dat nog niet de weg naar het theater vindt en zich in zijn werk kan herkennen”, zo oordeelde de jury.

Dalton Jansen verrast volle zaal
Voor een volle zaal mocht hij de prijs en een geldbedrag van 10.000 euro in ontvangst nemen. Het bedrag moet worden besteed aan nieuw en innovatief werk dat tijdens de volgende Nederlandse Dansdagen in première gaat. Maar de volgende editie van de dansdagen kan zich opmaken voor niet één, maar drie premières.

Dat komt omdat Jansen een duidelijk statement maakte op het podium waar hij zijn prijs in ontvangst nam. “Wat als je een prijs wint en je deze prijs niet voor jezelf houdt? Dan verras je een volle zaal en word je gehoord!”

“We willen toch dat iedereen een stukje van de taart mag en dan het liefst hetzelfde stukje?”

Jansen: ‘Mijn hart had al lange tijd iets te zeggen’
“Ik was op bezoek bij de crème de la crème van de danswereld, maar mijn hart had al een lange tijd iets te zeggen”, zegt de Rotterdamse danser en choreograaf. “Mijn hart wilde vertellen dat het als jonge maker super lastig is om gezien te worden en om te breken met het bestaande systeem. Dat gun ik andere makers ook. We moeten het samen doen. Dus besloot ik om het geldbedrag te delen met de andere genomineerden, Astrid Boons en Joop Oonk.”

Hij heeft nog altijd veel vragen hoe ‘het systeem’ werkt en waarom het als starter zo moeilijk is om door te breken. “Ik spreek vanuit mijn hart als ik zeg dat inclusiviteit en diversiteit nog niet helemaal is gelukt. Maar we moeten het samen bewerkstelligen. We willen toch dat iedereen een stukje van de taart mag en dan het liefst hetzelfde stukje?”

Geldbedrag verhoogd na speech Jansen
Zijn boodschap lijkt aan te slaan, want de burgemeester van Maastricht besloot tijdens de prijsuitreiking om het geldbedrag te verhogen. “Zo kregen we alle drie een bedrag van 5000 euro. Dit laat zien dat de boodschap van de speech echt is overgekomen.”

Binnenkort komt de minister van Cultuur en Onderwijs op bezoek bij de dansschool van Dalton Jansen.

Danser en choreograaf Dalton Jansen wint belangrijke dansprijs