D’Avellonne leest kinderen voor uit boeken waar inclusie en diversiteit centraal staan

Het is Kinderboekenweek en daarom leest D’Avellonne van Dijk woensdag voor aan kinderen die wonen in het Oude Westen. Haar uitgeverij focust vooral op verhalen waarin inclusie, diversiteit en representatie centraal staan.

“Met onze uitgeverij Wilde Haren vinden wij het belangrijk daarop te focussen omdat wij het gevoel hebben dat er veel verandert in de wereld. Rotterdam is een stad met ontzettend veel diversiteit, terwijl we dat nauwelijks terugzien in kinderboeken. Je hebt hier en daar sporadisch een kind van kleur in de hoofdrol, maar het is nooit de standaard. Wij besloten om het dus anders te doen”, vertelt D’Avellonne. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zichzelf terug kunnen zien in boeken. Zodat ze zich ook als hoofdrolspeler kunnen zien.

“Daarnaast kun je ook andere mensen zien in de hoofdrol. Dat je ook kunt zien: ‘Goh iemand anders kan net zulke toffe avonturen beleven als ik.’ Hoe diegene eruit ziet, betekent niet dat zij niet in de hoofdrol kan staan”, legt zij verder uit. De aanwezige ouders zijn er blij mee. “Voor kinderen is het heel leuk. Ze kunnen op deze manier meer ervaringen opdoen. Ik vind het ook belangrijk voor de kinderen dat ze dit meekrijgen”, zegt een moeder op het pleintje langs de Van Speykstraat die ook bij het voorlezen aanwezig was.

D’Avellonne hoopt dat de boeken er in ieder geval voor zorgen dat er een stukje acceptatie komt. “Als jij jezelf en anderen vanaf jongs af aan in allerlei verhalen ziet, dan is het niet meer dan logisch dat je gezamenlijk in een maatschappij staat waarbij je leert samenleven en samenwerken met elkaar. Zonder dat de culturele en uiterlijke verschillen van zulk belang zijn dat je niet meer met elkaar kunt samenleven. Ik hoop dat het een stuk makkelijker wordt om met elkaar door een deur te kunnen”, besluit zij.