DCMR is bezig met onderzoek naar stofoverlast in Hoek van Holland samen met bewoners

De bewoners van Hoek van Holland worden gek van het stofoverlast. Op de Facebookpagina Hoek van Holland Schoon regent het klachten. Bewoners doen nu ook mee aan een onderzoek waarbij ze monsters nemen om zo te meten wanneer de overlast precies plaatsvindt.
Hoekenees Yvonne de Water’s tuintafel zit elke dag weer onder een nieuwe laag stof: ”Elke dag zwarte rotzooi.” Ook bij het zonnescherm is een duidelijke verkleuring te zien tussen het gedeelte dat altijd opgerold heeft gezeten en het zichtbare gedeelte: “De vensterbank. Daar zie je het ook vaak op.” Yvonne is de Facebookpagina Hoek van Holland Schoon begonnen om te kijken of het leeft binnen het gebied. Binnen twee maanden tijd heeft de pagina al meer dan 1200 leden: “Er zijn weken geweest met 550 meldingen.”

Yvonne doet ook mee aan een onderzoek dat onder ongeveer 30 bewoners wordt gehouden. Zij neemt monsters door met een plakbandje het stof van een bord af te halen dat in de tuin staat. Daarnaast noteert ze hoeveel stof ze ziet. Het onderzoek wordt gedaan door DCMR dit is de milieudienst van provincie Zuid-Holland, vijftien gemeenten in de regio Rijnmond en Goeree-Overflakkee.. Zij controleren en reguleren alle bedrijven die onder de milieuregels vallen. DCMR verzamelt met een eigen meetpunt ook nog gegevens. Hiermee proberen ze achterhalen wanneer precies het stofoverlast plaatsvindt. Wat DCMR bevindt is dat veel van het stof bestaat uit kolen en dat wijst naar 4 bedrijven waar kolen worden opgeslagen. “Wij zijn ook in het kader van toezicht en inspectie bij die bedrijven meer aan het kijken of zij zich aan de regels houden.” Vertelt Kees Koudenburg Coördinator/Teamleider Inspectie Reststoffen Bodem en Asbest van DCMR. Als de bedrijven zich houden aan de regels dan gaat de DCMR kijken wat er nog meer voor maatregelen getroffen kunnen worden. Een oplossing zou kunnen zijn eerder stoppen met bepaalde werkzaamheden met hogere windsnelheden. Bedrijven kunnen zelf ook nog beter controleren of stofoverlast is. Ophangen van webcams wordt ook geopperd door Kees als oplossing. “Zo kunnen toezichthouders altijd zien of alles is afgedekt.”

Arno Bonte Wethouder duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie staat achter de bewoners. Bij een informatiebijeenkomst: “Voor mij staat er een ding vast: die stofoverlast moet stoppen.” Zegt hij. Als bedrijven zich niet houden aan de regels zal er strikt worden gehandhaafd, vaker controleren en eventueel de vergunning aanpassen. De reportage die RTV Rijnmond maakte kan je hier zien.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat