De bijen zijn terug op dak van winkelcentrum Alexandrium: ‘Droom die uitkomt’

Na een grondige verbouwing van winkelcentrum Alexandrium, kunnen de bijen deze week eindelijk weer terugkeren naar het dak. De bijen moesten een tijd lang wijken voor verschillende werkzaamheden op het dak van het winkelcentrum.

Het nieuwe bijenvolk, bestaande uit één koningin en tussen de vijf- en tienduizend honingbijen, woont nu op het nieuwe, vergroende dak van het winkelcentrum. Het dak van de bijenkast is bedekt met vetplantjes, waardoor het voor de bijen koeler is in de zomer, maar warm genoeg in de wintermaanden.

Het winkelcentrum heeft niet alleen nieuwe bijen, maar ook een nieuwe imker. Elize Elkenbracht raakte op de middelbare school al gefascineerd door bijen, mede dankzij haar biologiedocent die op het balkon van de school bijen had staan. “Dat ik nu dan uiteindelijk zelf een bijenvolk op het dak van winkelcentrum Alexandrium mocht plaatsen is een droom die uitkomt.”

Door het terugplaatsen van de bijenkast op het dak hoopt het winkelcentrum een bijdrage te leveren aan het aantal bijen in Nederland. Het beestje wordt namelijk in Nederland met uitsterven bedreigd, onder andere door te weinigen bloeiende planten en mijt.