De bijzonderste plekken tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag gaat vandaag, zaterdag 10 september, officieel van start. Dat betekent dat je dit weekend door heel de stad toegang hebt tot meer dan vijftig monumenten en er staan uiteraard rondleidingen, lezingen en concerten gepland.

Het thema dit jaar is Transities – duurzaam duurt het langst. Dat betekent dat er dit jaar extra aandacht is voor de reis en veranderingen die in Rotterdam hebben plaatsgevonden. Maar hoe kies je, in een stad met zoveel historie als Rotterdam, nou waar je écht moet gaan kijken? OPEN Rotterdam zet een aantal van de leukste, mooiste en bijzonderste plekken voor je op een rij!

Ondergronds schuilen
Misschien wel een van de bijzonderste plekken in de stad: de atoomschuilkelder aan de Schiebroekselaan. Door Rotterdam ingericht toen de koude oorlog met Rusland op zijn hoogtepunt was. Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog heeft de afgelopen periode veel opknapwerk gedaan aan de kelder. Daarbij hebben ze rekening gehouden met duurzaamheid: veel van de materialen die ze hebben gebruikt voor het opknappen van de kelder, zijn hergebruikt. De stichting geeft tussen 10:00 en 16:00 een rondleidingen door de bunker op de Schiebroekselaan 88.

Loods op Zuid
De Fenixloodsen zijn in 1923 gebouwd als opslagplek en kennen daarna een behoorlijk chaotische geschiedenis: In de Tweede Wereld Oorlog zijn de loodsen zwaar beschadigd door Duitse zeemijnen en in in 1950 zijn ze bijna volledig afgebrand. De grote loods is toen teruggebouwd als twee losse loodsen waarvan er een nu de Fenix Food Factory herbergt. In de tweede loods wordt er op dit moment hard gewerkt aan een immens museum waarin veel aandacht zal zijn voor de havengeschiedenis.

Ze zijn er al een tijdje aan het verbouwen en vandaag kun je kijken hoe het er eigenlijk voorstaat. De verbouwing is nog niet helemaal af, dus je moet wel voorzichtig zijn tijdens de rondleiding. Je kunt zaterdag 10 en zondag 11 september tussen 10:00 en 16:00 terecht bij de loods aan de Paul Nijghkade.

Fietsroute door Noord
In mijn met het thema van transities, is er dit jaar ook een nieuwe route gemaakt door het Oude Noorden. Deze is gratis te downloaden en verkennen. De route gaat langs bekende herbestemmingen in de wijk, maar stelt ook de vraag of verschillende gebouwen die in de Wederopbouw zijn gebouwd al bijzonder genoeg zijn om de monumentenstatus te krijgen. Naast deze nieuwe route is het ook mogelijk om de zeven oude routes te downloaden en er aan deel te nemen.

Vorig jaar maakte OPEN Rotterdam een serie over de route van Open Monumentendag die het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam belichtte. Bekijk hieronder de eerste aflevering: