De binnenvaart is het kloppend hart van de Rotterdamse haven

Al ruim 40 jaar werkt Dies de Haas als binnenvaartschipper. Een typisch Rotterdams beroep. Tegenwoordig werkt hij op de wateren rond de haven van Rotterdam, waarin de binnenvaart een cruciale rol vertolkt.

Wie aan de binnenvaart denkt, denkt aan een ouderwets Rotterdams beroep. Toch laat De Haas meteen weten dat dit stereotype wel meevalt: “Natuurlijk zag je het gedurende een lange tijd teruglopen. Maar tegenwoordig zie je steeds meer jonge stelletjes investeren in een boot en voor het beroep kiezen, dat is goed om te zien.”

Makkelijk is het echter niet, al horen we De Haas tijdens onze ‘meeloopdag’ eigenlijk nooit klagen, behalve over een ding dan: het wachten. “Nu valt het nog mee, maar soms sta je 12 tot 14 uur in de rij, dan ben je wel even minder blij.”

Dat hij soms van 6 uur in de ochtend tot middernacht werkt stoort Dies, evenals zijn vrouw Truus, totaal niet. “Natuurlijk maak je soms korte nachten, maar de andere keer ben je al om 2 uur klaar, en soms heb je dan wat langere dagen.”

“Maar we nemen wel vrij wanneer we willen hoor.”, vult Truus de Haas snel aan: “Vroeger waren we nog wel zeven dagen in de week bezig, maar nu zetten we het schip in het weekend aan de kant en als we op vakantie willen dan nemen we gewoon een paar weken vrij, je bent uiteindelijk toch je eigen baas.”