Zo’n veertig jaar oud is het witte icoon met de gele buizen midden op de Binnenrotte. Veertig jaar worden boeken geleend door jong en oud. Inmiddels draait de bieb om meer dan alleen lezen. Het gebouw wordt daarom aangepast aan de Rotterdammer van nu.
“Het zou mooi zijn als het nieuwe gebouw nog uitnodigender is, dat mensen makkelijker binnenstappen”, vertelt een bibliotheekbezoeker. Hij heeft vroeger zelf in het gebouw gewerkt en weet daarom uit eerste hand dat het voor sommige mensen best een drempel is om het gebouw, zoals het nu is, te betreden.
Hij wordt op zijn wenken bediend. Directeur Alice Vlaanderen legt vol enthousiasme uit dat het gebouw veel transparanter wordt, met veel glas, en ‘er komen drie ingangen’. Naast dat het gebouw echt aan het verouderen is, is volgens Alice veel belangrijker dat ook de functie van de bibliotheek verandert. “Waar je vroeger echt een boek kwam lenen, ging scannen en hem dan mee naar huis nam, zijn er nu mensen die komen om een taalcafé te doen, een cursus te volgen, om elkaar te ontmoeten, om samen te breien of gewoon om hier te zitten om een lekker krantje te lezen. En dat vraagt hele andere dingen van zo’n gebouw.”
Tijdelijke verhuizing
Een bibliotheek verhuizen is natuurlijk geen sinecure. Gelukkig is er een gebouw gevonden op een steenworp afstand, in de Librijesteeg, waar de bieb tijdelijk in kan huizen. Alsof het voorbestemd is met zo’n naam. Volgens projectmanager van de gemeente, Desirée Schouten, die verantwoordelijk is voor de tijdelijke verhuizing, is de locatie wel kleiner. Er moet dus praktisch worden omgegaan met de collectie. “Het moet allemaal iets compacter. Naast dat de bibliotheek nu goed aan het opruimen is, zal een gedeelte van de boeken alleen op aanvraag beschikbaar zijn. En helaas kunnen we niet het theater meeverhuizen.”
Het tijdelijke gebouw aan de Librijesteeg moet eerst verbouwd worden. Zodra dat klaar is zal er begin 2026 verhuisd worden.