Kinderoogarts De Faber krijgt lintje van burgemeester Aboutaleb

Drs. Tjeerd de Faber, kinderoogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Faber kreeg de koninklijke onderscheiding op 1 juli 2022 uitgereikt door Burgemeester Aboutaleb.

Tjeerd de Faber ontving de onderscheiding vanwege zijn verdiensten als oogarts, gespecialiseerd in kinderoogheelkunde, waarbij hij zich al jarenlang sterk maakt voor een verbod op consumentenvuurwerk.

De Faber staat niet alleen in zijn strijd tegen consumentenvuurwerk. Alle oogartsen pleiten voor een algeheel verbod, namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De Faber richtte samen met collega Jan Keunen het Nationaal Vuurwerkmanifest op; een burgerinitiatief dat pleit voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Inmiddels is het manifest door meer dan 700.000 burgers en 1.200 landelijke organisaties ondertekend. Naast oogarts is De Faber ook Tropenarts. Hij reisde regelmatig naar Suriname en Kaapverdië om daar belangeloos zowel volwassenen als kinderen te opereren.

Sinds 1991 is Tjeerd de Faber werkzaam als oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam. De uitreiking van de koninklijke onderscheiding viel samen met een feest vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Tjeerd de Faber blijft werken. Zijn werkzaamheden zullen met de tijd worden overgenomen door kinderoogarts Martha Tjon-Fo-Sang, persoonlijk opgeleid door De Faber.