De film Malin TV verbindt Rotterdam met China

Rotterdamse beeldend kunstenaar Gyz La Rivière brengt zijn laatste film uit tijdens het IFFR 2023. Malin TV, waarin hij zelf te zien is als presentator en nieuwsverslaggever rijdend in bovenstaande witte bus, ging vrijdag 27 januari in première in Lantaren Venster. We spraken Gyz kort na de premièreavond over Malin TV.

De maker
Beeldend Kunstenaar Gyz La Rivière werkt via verschillende platformen en is op meerdere vlakken onderscheiden voor zijn werk. Nadat hij vorig jaar het Telefooncellenboek van Rotterdam uitbracht, ging hij direct van start met het onderzoek voor zijn nieuwste project. Dit resulteerde in een jaar lang intensief maakproces waaruit Malin TV ontstond. Eerder maakte Gyz de films Rotterdam 2040 (2013) en New Neapolis (2020). Malin TV is de derde in een reeks van films waarin Gyz, in geheel eigen stijl, het licht werpt op het leven in het vroegere en huidige Rotterdam. Het is niet de bedoeling dat zijn werk wordt gezien als nostalgisch. Nostalgie gaat vaak gepaard met het romantiseren van de geschiedenis. Volgens Gyz was vroeger niet alles beter, wat hij wel belangrijk vind is dat de geschiedenis wordt geregistreerd. Zo gelooft hij dat we zelf een product zijn van de geschiedenis, maar hij heeft ook veel liefde voor de toekomst.

Malin TV
De film zoomt in op onder andere de Chinese geschiedenis in Rotterdam. We zien de eerste Chinese migranten die zich vestigden op Katendrecht. De restaurantrivaliteit die hierbij ontstond. Het latere ontstaan van Chinatown op de West Kruiskade. En er wordt steeds teruggepakt op de verschillende banden en overeenkomsten tussen Rotterdam en China. Gyz vertelt het verhaal aan de hand van veel historische beelden, snelle schakelingen en een humoristische toon. De film begint met een steeds terugkerende naam, die van Henk Sneevliet. Deze geboren Rotterdammer vertrok uit Nederland vanwege zijn passie voor het communisme. Malin (oftewel Maring; het alias waaronder Sneevliet bekend was in China) stond de mede aan de basis van de oprichting van de Chinese communistische partij en bracht tijd door met Lenin en Mao. Direct wordt er ook ingehaakt op de geschiedenis van de eerste Chinese migranten (op Katendrecht), aangezien dit alles rond dezelfde tijd speelt. Zo pingpongt Gyz in Malin TV steeds tussen verschillende gebeurtenissen in Rotterdam, ons havengebied, zusterstad Shanghai en de stad Shenzhen. De aanpak in Shanghai en Shenzhen zou kunnen dienen als inspiratie voor het oplossen van een steeds groter groeiend en relevant probleem in Rotterdam: de woningnood. Gyz biedt hiermee een perspectief waarin duidelijk wordt dat we best een voorbeeld kunnen nemen aan de Chinese efficiënte en snelle aanpak. ‘We lopen de hele tijd achter de feiten aan en dit moet veel groter aangepakt worden dan nu gebeurd. Het is leuk om hierover na te denken in een film.’

Volgens Gyz kan Rotterdam worden gezien als een metropool en zouden we zo dus ook moeten omgaan met de huidige problematiek. Als we hem vragen wat hij hoopt dat deze film over zal brengen op de lokale politici antwoordt hij: ‘Dat ze inzien dat het woonprobleem grootschalig aangepakt moet worden. Er is altijd zoveel kritiek op China, maar het is ook interessant om met een andere bril ernaar te kijken.’

De première
Malin TV werd afgelopen vrijdag twee keer op de RTM-dag van het IFFR 2023 vertoond. De reacties die Gyz van het publiek kreeg waren positief. Toch reageert Gyz hier nuchter op :‘Ik denk dat mensen het ook even in moeten laten dalen.’ Op de vraag of er een interessant onderwerp is dat hij in een nieuwe film wil onderzoeken geeft Gyz aan dat dit een best intensief jaar was; ‘Het maken heeft een jaar gekost, waarvan de laatste 10 maanden fulltime. Het waren lange dagen. Ik vind het leuk en er zit veel van mijn liefde in, maar het is wel gekkenwerk.’, hij lacht, ‘Ik ga nu wel even chillen.’ En dat doet Gyz, deze zaterdag, bij de Chinese Nieuwjaarsviering op de West-Kruiskade.

Malin TV draait nog vrijdag 3 februari tijdens het IFFR