De Gele Kanarie mag geen muziek draaien tijdens de Marathon: ‘Vind dat niet passend’

De Marathon is voor veel Rotterdammers een groot feest. Waar de renners sportief excelleren, gaat de rest van Rotterdam los langs de route. Opzwepende supporters en muziek helpen de deelnemers over de finishlijn. Maar door tussenkomst van de gemeente is er op verschillende plekken geen muziek te horen. En dus vreest Ron de Jong, mede-eigenaar van De Gele Kanarie, voor de sfeer. “Geen muziek is niet van toegevoegde waarde voor de Marathon.”

Geen muziek langs de Mariniersweg, een van de drukste punten van de Marathon: dat is de werkelijkheid waar De Gele Kanarie mee te maken heeft. “Het heeft alles te maken met de vergunningen”, legt De Jong uit. “De Marathon zelf heeft een heel grote vergunning, dus kunnen wij er geen meer krijgen. Voorheen werd er altijd muziek geregeld door de organisatie, maar op last van de gemeente hebben ze deze weg moeten halen. Ons rest geen muziek.”

De Jong had graag zelf voor muziek gezorgd, maar dat is dus niet mogelijk. “In principe mag er nooit, zonder vergunning, versterkte muziek op het terras worden gespeeld. Maar tijdens de Marathon hadden we altijd een dj voor ons terras staan. Allemaal opzwepende muziek voor de lopers, dat vond iedereen altijd heel leuk. Dat er nu geen muziek is, vind ik niet passend. Het vermindert de stemming.”

Dus wil De Jong snel om de tafel met de organisatie van de Marathon en de gemeente. “We moeten het regelen zoals ze dat in Nijmegen met de Vierdaagse doen. Daar is de stad één groot evenemententerrein, wat zorgt voor meer vrijheid. Voor nu zit er geen rek in, maar laten we kijken wat we volgend jaar anders kunnen doen. Het is tenslotte een feest voor iedereen. Dat er bij ons geen muziek is, vinden zowel de renners als de bezoekers jammer.”

Toch verwacht De Jong alsnog dat het erg gezellig gaat worden zondag. “Ik heb er onwijs veel zin in. We gaan er gewoon weer een mooi feest van maken.”