De iconische shoarmazaak achter Rotterdam Centraal moet weg

Achter Rotterdam Centraal Station, staat al sinds de jaren zeventig het overbekende paviljoentje. Eerst werd het gebruikt als extra eetgelegenheid voor de gasten van Hotel Regina, maar de afgelopen jaren wordt het gerund door Ali Riza Mandan. Buurtbewoners, reizigers, scholieren, taxichauffeurs en toevallige passanten komen hier met ontzettend veel plezier. Helaas moeten de liefhebbers van de gerechten van Ali op zoek naar een andere plek. Het erfpachtcontract van Konak loopt namelijk af en de gemeente wil het niet verlengen. Het pand zal uiteindelijk gesloopt worden. De eigenaar Ali Riza Mandan is daar niet blij mee en zijn klanten ook niet.

Ali is een handtekeningenactie gestart en die is een groot succes. In de zaak liggen vellen met maar liefst 15.000 handtekeningen. “ De rest is thuis. We blijven doorgaan”. Ali wil het pand verbouwen en meer verschillende soorten gerechten serveren als de gemeente dat wil. Hij is nog met de gemeente in gesprek. Als ze daar niet uitkomen, gaat Ali naar de rechter: “Ik wil eigenlijk niet weg. We zijn negentien jaar hier”.

Voor de buurt is het een belangrijke plek vindt Magleen Smouter van de bewonersvereniging Provenierswijk: “Als je elkaar hier niet meer kan ontmoeten dan heeft dat natuurlijk gevolgen voor de saamhorigheid van de wijk. De restaurantjes in de Proveniersstraat zijn ook heel leuk natuurlijk, maar daar kost het wel wat meer”. Volgens haar zorgt hij ook voor veiligheid, omdat hij de achterkant van Rotterdam Centraal in de gaten houdt.

OPEN Rotterdam heeft de gemeente Rotterdam om een reactie gevraagd. Zij wil alleen schriftelijk reageren: “De buitenruimte van de Provenierswijk wordt steeds verbeterd. Het erfpachtcontract voor het restaurant liep in de zomer van 2019 af. Vanwege de verbetering van de buitenruimte, heeft de gemeente Rotterdam ongeveer zeven jaar geleden gemeld het contract niet te zullen verlengen. Op dit moment zijn de gemeente en de heer Mandan in gesprek over de termijn waarop het restaurant de huidige locatie zal verlaten”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat