De kunst van het schermen bij schermacademie Zair

Het is een van de oudste sporten die er is: schermen. Een sport die in Nederland relatief klein is, maar in Rotterdam probeert Chakib Zair met zijn schermacademie de sport op de kaart te zetten.

Elke woensdagavond komt jong en oud bij elkaar in het Melanchtoncollege waar Chakib twee zalen tot zijn beschikking heeft. Terwijl hij in de ene met de kleintjes bezig is, staat in de andere zaal een van Nederlands grootste talenten te sparren met de bondscoach van het Nederlands team.

Roy van Gilst, geboren en getogen in Rotterdam, is 16 jaar en zal binnenkort op het EK gaan uitkomen. Hoewel het voor veel mensen een onorthodoxe keuze lijkt, was het voor hem vroeger niet moeilijk: “Als kleine jongen zie je de film Zorro en dan doet het je wel wat, daarnaast heb ik nooit wat met voetbal gehad, dus ik ging toen al redelijk snel op zoek naar een schermacademie.”

Hoewel het schermen in Nederland relatief klein is, en je er niet een fulltime baan van kan maken, is het voor Roy vooral een hobby waarmee hij toch zoveel mogelijk hoopt te bereiken.

Ditzelfde geldt ook voor de nog jongere Rashika Yoshimori. Pas 9 jaar oud, maar nu al geregeld in het buitenland voor toernooien. Ook zij droomt ooit de Olympische Spelen te behalen: “Ik denk dat ik dat wel kan halen.”, aldus de Rotterdamse met Japanse roots.

En voor degene die misschien niet heel getalenteerd is hebben zowel Roy als Chakib geruststellend advies: “Het is vooral een sport waar trainen de sleutel is, talent is niet eens het belangrijkste, maar het constante trainen maakt het verschil.”