De langste zonnebloem van Rotterdam staat op Zuid

Het was dit jaar een spannende strijd; welke zonnebloem mag zich dit jaar de langste van de stad noemen? Veel exemplaren haalden indrukwekkende afmetingen van 3,40 meter en 3,44 meter, maar uiteindelijk won Julia Baker, haar bloem liet met 3,55 meter de concurrentie ver achter zich, of beter gezegd, onder zich.

Het was de tweede keer dat deze bijzondere wedstrijd werd georganiseerd. Joost Goedendorp, kwam twee jaar geleden op het idee tijdens de coronaperiode. “Ik deelde binnen mijn vriendengroep de zaadjes uit en vervolgens voegden we het wedstrijdelement toe. We hoopten zo mensen aan het kweken te krijgen en de stad groen en geel te kleuren.”

En het idee sloeg aan in de stad. “Vorig jaar hadden we 1250 deelnemers en dit jaar zijn dat er 5.000. Via de gemeente hebben we heel Bloemhof benaderd en ook veel scholen op Zuid.”

Mocht je nou volgend jaar mee willen doen, wat is dan het geheim om je zonnebloem zo lang mogelijk te laten worden? “Bloemen boven de drie meter zijn best wel uitzonderlijk. Vorig jaar was de winnaar 3,86 meter! Die eigenaar gaf elke dag heel veel water, terwijl iemand anders die ook een bloem had van boven de drie meter helemaal niets deed, dus meerdere wegen leiden naar Rome”, vertelt Joost. Hij doet zelf ook mee, maar de afgelopen jaren was hij geen geduchte concurrent. “Mijn langste bloem was 1,20 meter. Ik denk dat het komt door de beperkte ruimte die ik heb en ik heb hem te lang in het kozijn laten staan. Toch zou ik graag een keer een kampioen willen kweken, dat is een uitdaging die ik graag aanga.”