De leider van de roedel

Twee keer per dag laat ze hondjes uit. Een keer ‘s morgens en een keer ‘s middags. Op een zonnige middag lopen we achter de roedel in het Hoge Bergse Bos aan. ‘Ik vind het geweldig om te zien hoe je een hond iets kan aanleren. Hoe trouw ze zijn en hoeveel liefde ze geven. Op dit moment werk ik liever met honden dan met mensen.

Ze ziet zichzelf niet als een standaard hondenuitlaatservice. ‘Je hoort dat sommige uitlaat services bepaalde honden niet aannemen omdat ze die niet aan kunnen. Ik doe dat wel, want daar leer ik weer van.’ Ze verdiept zich in de sociologie van de hond en de middag staat ook voor de honden in het teken van leren en samenwerken.

Ze zegt dat zij nu de leider van de roedel is en dat haar honden nu aan het werk zijn. ‘Ze moeten nu aan de lijn, niet snuffelen. Straks mogen ze los en weer spelen. Dat is hun beloning als ze goed geluisterd hebben.’ En dat betekent ook in de sloot springen en vies worden. En wat we kunnen leren van honden: ‘leef bij de dag, honden genieten echt enorm en dat kunnen wij leren van ze’, aldus Sabine van de Social Canine club.