De Nacht Club wil met gesprekken veiligheid terugbrengen in Reyeroord

Initiatief de Nacht Club wil bewoners van Reyeroord in IJsselmonde meer met elkaar in contact brengen en de veiligheid in de wijk vergroten. Het event ‘Midzomer Nachtclub’, waar dertig tot veertig bewoners en betrokkenen uit de wijk met elkaar in gesprek gaan, moet daarvoor gaan zorgen. De eerstvolgende samenkomst is in de nacht van 18 op 19 juni.

Volgens Jaap Warmenhoven en Marjolein Vermeulen, de organisatoren en social designers, moeten deze nachtgesprekken ervoor zorgen dat bewoners zich veiliger voelen in de wijk. “Reyeroord is een plek met een grote buitenruimte met veel groen maar vanwege een aantal incidenten voelen de bewoners zich niet altijd heel veilig”, aldus Jaap. De inwoners zouden steeds minder vaak naar buiten gaan en de organisatie wil met de gesprekken ervoor zorgen dat ze openhartig met elkaar in contact raken. “De Nacht Club is iets meer dan een jaar geleden gestart onder het motto: een veilige plek voor onveilige onderwerpen. Of zoals wijkagent Mark zegt: we pakken de nacht terug. We willen dat bewoners zich weer veilig voelen.”

De Nacht Club
Jaap en Marjolein zijn door gemeente Rotterdam benaderd om de ontwikkelingen van de buitenruimtes in Reyeroord te onderzoeken en contact te zoeken met de inwoners. “Zo zijn we in gesprek geraakt met bewoners en instanties. We leerden veel mensen kennen en zijn zelfs van ze gaan houden. Toen de opdracht van de gemeente was afgelopen, zijn we eigenlijk in de wijk gebleven. De Nacht Club is een eenvoudige interventie om de publieke ruimte weer een veilige ontmoetingsplek te maken voor onveilige onderwerpen.”