The Niteshop is een toko én funky museum, maar wil vooral in gesprek over de stad

De Black Lives Matter protesten van vorig jaar juni, maakten heel wat los in de stad. “Dat activisme is belangrijk” , zegt Malique Muhamud, maar volgens hem is het nu tijd om te kijken hoe we die samenleving met elkaar gaan inrichten. Samen met Shai Sardjoe begon hij de Niteshop in Delfshaven, om dat gesprek verder voort te zetten.

Met roze neonletters op de gevel, trekt het pand direct aandacht. De avondwinkel aan de Schiedamseweg lijkt op het eerste oog een gewone avondwinkel. Niets is minder waar, want alles in de zaak in Delfshaven heeft een doel. “Je kunt hier je losse tabakka halen of een Caprisun, maar het is ook een ambassade voor de superdiverse stad”, vertelt Malique Muhamud. In de schappen liggen producten die kenmerkend zijn voor alle culturen in Rotterdam en alleen al het zien van die producten levert dan juist weer de gesprekken op, waar Malique en compagnon Shai Sardjoe op uit zijn.

Malique en Shai werken al langer samen in het collectief ‘Concrete Blossom’. Een ontwerpbureau, makersplatform, stadsambassade… ja wat niet eigenlijk. In ieder geval met als uitgangspunt ‘de superdiverse stad’. De Niteshop is dan ook onderdeel van dit collectief. 

“Activisme is belangrijk”, vertelt Malique die een jaar geleden sprak bij het BLM protest bij aan de Erasmusbrug, ‘‘Maar het is nu ook tijd om een volwassen gesprek te voeren over hoe we die samenleving gaan inrichten.” Shai vindt dat er voornamelijk meer bewustwording is gecreëerd na de Black Lives Matter movement. Volgens hem is dat de eerste belangrijke stap naar verandering: “Na bewustwording volgt de dialoog en die willen we voeren met jullie in de Niteshop: een plek waar er gewerkt wordt aan de stad van de toekomst.”