“De politiek moet inzien dat orgaanhandel problematisch is”

Uit een onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat de handel in illegale nieren ook plaatsvindt in Nederland. De Nierstichting kreeg al eerder signalen dat er mogelijk sprake is van orgaanhandel in ons land, zo meldt directeur Tom Oosterom.

De directeur staat stil bij de situatie als hem wordt gevraagd om een reactie: “Het zal jezelf maar betreffen, je zal zelf maar wachten op een donornier of de dood, en je ziet een mogelijkheid om jezelf te redden”. Volgens hem moet de politiek inzien dat dit een groot probleem is. Een maatregel om meer donornieren binnen te krijgen lijkt hem vanzelfsprekend.

Op de vraag of het verstandig is om in het illegale circuit een nier te zoeken reageert Oosterom afwijzend. Het gaat namelijk nog wel eens fout in de nazorg met Pakistaanse nieren. Daarnaast moet men stilstaan bij nieren uit een ziek lichaam: “Voor hetzelfde geld heeft iemand Hepatitis of andere ziektes. Je moet echt ontzettend oppassen”. Daarbij draagt het hoofd van de Nierstichting een goed alternatief aan: de transplantatie van een nier van iemand uit de naaste omgeving.