De rijke geschiedenis van Rotterdam: vijf interessante gebeurtenissen op een rij

Canon van Nederland heeft deze week een interactieve tijdlijn met de belangrijkste momenten en mensen uit de Rotterdamse geschiedenis gepubliceerd. De tijdlijn staat vol met dingen die ‘ons’ Rotterdam hebben gevormd: van de Neanderthalers die bijna 10.000 jaar geleden rondliepen tot het ontstaan van de gabbercultuur. In dit artikel vind je de vijf van de bijzonderste.

Rond het jaar 900 ontstaat aan de Rotte, vlakbij de monding in van de Maas, het dorp ‘Rotta’. Hier hebben boeren bijna 200 jaar gewoond. Het wonen in Rotta komt met grote uitdagingen. Vanwege het drassige veengebied moeten de boeren eerst een kleine heuvel bouwen voordat ze hun huis neer kunnen zetten. Deze zogenaamde terpen zakken door hun eigen gewicht en dat van de huizen die de boeren erop zetten, steeds verder in de veengrond. Daarom moeten de boeren om de twintig jaar alles opnieuw opbouwen.

Erasmus
Desiderius Erasmus is een belangrijk persoon geweest voor Rotterdam. Erasmus wordt geboren rond 1466 en groeit uit tot een van de belangrijkste geleerden van Rotterdam én van Europa. Erasmus noemt zichzelf zelfs als ‘Erasmus van Rotterdam’, ook al heeft hij hier eigenlijk maar drie jaar gewoond. Nu is de naam niet meer weg te denken uit onze stad, je vindt hem letterlijk overal: we hebben een Erasmusbrug, de Erasmus Universiteit, het Erasmus MC en de Erasmusbeurs…

Het bombardement
In ruim tien minuten bombarderen Duitse bommenwerpers op 14 mei 1940 de historische binnenstad van Rotterdam kapot. Het is een belangrijk punt in de geschiedenis van Rotterdam en Nederland. Een gebeurtenis die jaarlijks nog wordt herdacht op 14 mei. Bij het bombardement komen minstens 800 mensen om en raken 2000 mensen gewond. Een oppervlakte van maar liefst 258 hectare ligt in puin.

Het bombardement is dit jaar 84 jaar geleden, maar overal in Rotterdam wordt er nog bij stil gestaan. Bijvoorbeeld met de brandgrens of het standbeeld van Zadkine. Ook de 72-jarige Jan van der Stel uit de Afrikaanderwijk staat vaak stil bij het bombardement. Niet omdat hij het zelf heeft meegemaakt, maar omdat hij zijn eigen oorlogmuseum heeft vol helmen, foto’s, geweren, messen en nog veel meer…

Zomercarnaval
Het is misschien wel één van de gezelligste weekenden van Rotterdam: het Zomercarnaval. Sinds 1983 keert het evenement jaarlijks in eind juli terug naar onze stad. Het is een weekend van cultuur, dansen, optochten en mooie kostuums. Sinds eind 2023 staat het Rotterdamse evenement ook op de internationale UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed.

OPEN doet jaarlijks verslag van het Zomercarnaval. Vorig jaar was een extra speciale editie, toen OPEN voor het eerst een eigen praalwagen mocht versieren.

Gabber
Jongeren die nachtenlang hakken op de snelle beats? Dat zijn dan de gabbers. Deze unieke Rotterdamse subgroep ontstaat in de jaren 90. Het begint allemaal met de Rotterdamse DJ Paul Elstak, die in discotheek Parkzicht een nieuw geluid laat horen: ‘gabberhouse’. Hiermee is niet alleen een hele nieuwe muzieksoort geboren, maar ook een nieuwe cultuur waarbij jongeren zich kleden in joggingpakken met sportschoenen en vaak een kaalgeschoren hoofd.