De Stadskwekerij gaat verhuizen

Rotterdam telt duizenden bomen die onderhouden moeten worden. En daar houdt ‘bomendokter’ Ronald Loch zich mee bezig. Op de Stadskwekerij worden bomen gekweekt en de stad door gedistribueerd. Door de bouw van een nieuwe villawijk moet de kwekerij verhuizen.

Rotterdam telt zo’n 165.000 bomen waarvan er 50.000 jaarlijks worden gecontroleerd door boomcontroleurs van de gemeente. De bomen worden geïnspecteerd op gebreken of ziektes. Ronald is Adviseur Bomen, maar hij wordt ook wel de bomendokter genoemd: “Na een storm wil het nog wel eens zijn dat een boom gescheurd is of scheef staat waar we snel op moeten ingrijpen. Daar lopen wij de controles voor. Dat is mijn voornaamste taak. En daarover adviseren”.

In 2005 kwam naast de Stadskwekerij een bomendepot. Dit is een soort hotel voor bomen die bijvoorbeeld door een verbouwing niet op dezelfde plek kunnen blijven. Ze verblijven dan in het depot tot er een andere plek voor de bomen is: “Hier staan ongeveer 220 bomen die hier van projecten naar toe zijn gekomen. Daarvan is al meer dan de helft besproken voor nieuwe projecten”.

Sinds 1956 zit de Stadskwekerij naast het Kralingse Bos. Op deze plek komt een nieuwe villawijk en met die reden moet de Stadskwekerij verhuizen vlakbij Zestienhoven. “Dat doet wel een beetje pijn. Ik heb hier 31 jaar met heel veel plezier kunnen werken. Ik heb gehoord dat als het doorgaat we een mooie locatie voor terug krijgen”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat