De toekomst ligt in plastic geld

Nederlanders maken steeds meer gebruik van de pinpas. In Zeeland en Zuid-Holland groeit deze manier van betaling het snelst. Gemiddeld wordt 39% van alle betalingen met PIN gedaan, 59% van de aankopen wordt nog contant afgerekend. “We zijn het er samen met de detailhandel wel over eens dat pinnen veel veiliger en handiger is dan contant betalen”, zegt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland.

Deze groei in populariteit heeft onder andere te maken met het afschaffen van de chipknip, maar ook door nieuwe ontwikkelingen in het betaalgemak van met pas. Zo is het contactloos pinnen, waar de pas in de buurt van de automaat moet worden gehouden en geen pincode nodig is, bij bijna alle banken in de nieuwste pinpassen verwerkt. Deze zelfde methode is ook in iPhones verwerkt onder ‘Apple Pay’. “Natuurlijk bestaat er het risico dat een kwaadwillende je pinpas op afstand uitleest, maar daar zijn maatregelen als een maximumbedrag voor ingesteld om het risico te beperken.” aldus Boudewijn. 

De nieuwste ontwikkeling binnen het plastieken geld is het “retourpinnen”. Letterlijk omgekeerd pinnen. Geld wordt dan via een betaalautomaat weer teruggezet op de rekening. “Dan hoeft de winkelier ook geen contant geld in de lade te hebben om geld uit te keren. De grotere ketens hebben hier enorm baat bij.”

Gijs Boudewijn laat weten dat de doelstelling van de betaalvereniging is dat in de toekomst zo’n 60% van de betalingen met PIN wordt gedaan en 40% contant, maar dat dit nog wel erg lang gaat duren. “Sommige mensen vinden het toch nog praktischer omin de portemonnee te kunnen kijken hoe veel er nog over is voor de rest van de week, met name met een kleinere beurs is dit overzichterlijker.”

Jan Middelkoop had een interview met Gijs Boudewijn in de ochtendshow, dit gesprek kun je hier terugluisteren: