De Ton Tuin is een Charloisse erfenis van overleden gebiedscommissielid Ronald Tol

Bewoners van Charlois kunnen sinds kort een gratis ‘Ton Tuin’ bestellen. Dat is een regenton met een plantenbak waarin de planten van een eigen voorraad regenwater drinken. De Ton Tuintjes zijn ontwikkeld door het Rotterdamse bedrijf Waterleider op verzoek van de in april overleden Ronald Tol. Tol was gebiedscommissievoorzitter van Charlois en werd ook wel de ‘Burgemeester van Charlois’ genoemd.

Na het overlijden van Tol kwam het Ton Tuin-project maanden stil te liggen. Charloissenaar Rick Timmer, een goede vriend van Ronald van Tol, besloot het project weer op te pakken. “Er waren al 250 Ton Tuintjes gemaakt, die stonden al sinds april klaar in een container. Toen besloot ik het op te pakken.”

De Ton Tuintjes lopen storm. Momenteel worden er in samenwerking met DOCK tien  per dag bezorgd in Charlois. Ton Tuin zoekt momenteel naar een parttime chauffeur voor de levering van de tonnen.

Regenwater opvangen
Ronald Tol stond aan de oorsprong van de Ton Tuin die voor de ene helft door de gebiedscommissie wordt betaald en voor de andere helft door het Waterschap Hollandse Delta. De tuin stelt bewoners in staat om op een leuke manier regenwater op te vangen, je kan de ton direct aansluiten op de regenpijp.

Trudy is sinds kort tevreden eigenaar van een Ton Tuin. “Ik vang er regenwater mee op, want dat is heel goed voor mijn kamerplanten, maar ik gebruik het ook om mee schoon te maken. Het verbaast me hoe schoon dat regenwater is. Dat scheel ook weer kraanwater”,  aldus Trudy.

ton tuin