De ultieme gids voor bramen rapen in Rotterdam: de kunst van het vinden, plukken en bereiden

Het is weer bramenseizoen in Nederland. Ook in de stad vind je veel struiken waar je bramen kan plukken. Maar mag dit wel, en waar in Rotterdam zijn ze te vinden? Deze ultieme gids vertelt je alles wat je moet weten over het plukken van bramen in Rotterdam.

Bramen zijn rijp en lekker om te eten als ze donkerpaars of het liefst zwart zijn. Tussen eind juli en september is dit vaak het geval. Dan laten de bramen makkelijk los van de struiken die op veel plekken in de stad te vinden zijn.

Waar?
“Overal waar wildgroei is zijn bramen te vinden”, legt OPEN-vlogger en natuurexpert Gina Kranendonk uit. “Aan de randen van parken, bossen of treinsporen bijvoorbeeld.” Zo zijn er bramenstruiken in het Kralingse Bos, Park Zestienhoven en in Natuurgebied De Esch. Maar: als een park te aangeharkt is, zullen bramen niet zo snel voorkomen. Zo zal je ze bijvoorbeeld niet in het Museumpark vinden, vertelt Gina ons.

Mag het wel?
Ja, bramen plukken is toegestaan, maar er zitten wel regels aan vast. Je mag bijvoorbeeld geen handel opzetten met je oogst, dus pluk alleen voor eigen gebruik. De richtlijn is maximaal 250 gram per persoon. “Laat ook nog wat over voor de vogels”, zegt Gina. Het is immers ook hun eten. Wees verder voorzichtig met de omgeving rondom de struiken, want op het beschadigen van de natuur staat een boete.

Waar moet je op letten?
Let tijdens het plukken op de stekels van de bramenstruik, dus draag bijvoorbeeld lange mouwen en handschoenen. Gina geeft als tip mee om de bramen thuis gelijk in water te leggen. Beestjes kruipen dan vanzelf de vruchten uit. Je kunt ook wat zout toevoegen aan het water. Daarmee drijven de onrijpe en overrijpe bramen naar het oppervlak. Zo houd je alleen de perfecte bramen over. 

Wat kun je maken met bramen?
Bramen zijn enorm gezonde vruchtjes. Zo zitten ze vol vitamine C en K, vezels en mineralen. Op zichzelf zijn ze natuurlijk al lekker, maar ook kun je er veel mee maken. Met geleisuiker kun je je eigen bramenjam maken. Gina’s expertadvies: zet je pot jam ondersteboven, dan wordt deze goed vacuüm. Op die manier gaat de jam minder snel schimmelen. Ook kun je de bramen koken, zeven en er vodka of rum aan toevoegen om bramenlikeur te maken. Dit vergt wel wat meer geduld: de drank moet minstens een paar weken trekken voor hij klaar is om gedronken te worden.