De Vergeten Boom heeft eindelijk haar erkenning! De boom, die voor Heilige Boontjes op het Eendrachtsplein staat, werd al in 1948 aangeplant als dodenherdenkingsplek en wordt nu eindelijk officieel erkend als herdenkingsboom.
De boom werd na de Tweede Wereldoorlog één van de eerste herdenkingsmonumenten van de stad, bij het toenmalige politiebureau Eendracht. Leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en mensen om hen heen die tijdens de oorlog in het verzet hadden gezeten, besloten in 1947 dat er een herdenkingsplek moest komen. Eentje die toegankelijk zou zijn en niet gesloopt zou worden. Ze zamelden geld in, kochten een Taxus Baccata en gaven deze cadeau aan Rotterdam.
Bij aankomst bleek de boom groter en ouder te zijn dan vastgelegd. Hoewel de boom maar maximaal twintig jaar oud had mogen zijn, moest de boom vanwege haar grootte wel ouder zijn. Deze specifieke soort groeit namelijk heel sloom. Maar terugsturen was te duur en daardoor geen optie. En zo werd de boom als twintigjarige genoteerd. De echte leeftijd blijft onduidelijk.
Monumenten in de stad
De deal die in 1947 is vastgelegd, is dat de boom zal blijven staan zolang Bureau Eendrachtsplein er is. Zaterdag 26 november organiseert Natuurlijk Rotterdam een bomenwandeling waarbij wordt stilgestaan bij monumentale en bijzondere bomen in de stad. De Vergeten Boom zal in ieder geval niet ontbreken! Een paar jaar geleden is de redactie van OPEN Rotterdam verhuisd naar het oude politiebureau.