De vrouw die Theater Zuidplein voor iedereen maakte

Doro Siepel heeft uit handen van burgemeester Aboutaleb de Cultuurpenning 2016 ontvangen. De penning wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een grote bijdrage heeft geleverd aan het culturele klimaat in rotterdam. 
Door de gezondheidssituatie van Doro werd de uitreiking vervroegd naar mei. Siepel is directeur van Theater Zuidplein en door haar vernieuwende beleid heeft het theater alle lagen van de Rotterdamse bevolking en culturen weten te trekken. Ze is ook iemand die talent herkend en een kans geeft. Zo ook de jonge theatermaker Kenneth Asporaat die zijn eerste voorstelling in Theater Zuidplein had. ‘Een van de eerste dingen die ze tegen mij zei is ‘Theater Zuidplein een thuis voor iedereen’, ze gaf me een kans’, aldus Asporaat.

Ook collega’s zijn erg over haar te spreken. Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals, vertelt hoe het buitenland naar haar kijkt. ‘Langzaam aan ontwikkelde zich een zekere faam in Europa bij collega’s op wat zij in Zuidplein gedaan had, namelijk die nieuwe groepen bereiken.’

Waarnemend-directeur Arnold Vollebrecht is trots op de cultuurpenning die Doro heeft gekregen. ‘Het stimuleert om met z’n allen door te gaan.’ Hij herinnert zich de mooie woorden van Doro: ‘Ik krijg wel de penning, maar hij is eigenlijk voor Theater Zuidplein.’

Update 14 juni 2016:
Directeur van Theater Zuidplein Doro Siepel is op maandag 13 juni overleden. Dit heeft het theater Zuidplein bekendgemaakt.