Deelbakfietsen BaQme mogen tijdelijk niet rijden: ‘Gemis in ochtendroutine met de kinderen’

De deelvervoerservice BaQme is tijdelijk gepauzeerd en de bakfietsen kunnen op dit moment niet gehuurd worden. Dit komt doordat de leverancier van de fietsen, Babboe, een terugroepactie heeft moeten uitvoeren voor hun bakfietsen. Sinds woensdag 14 februari is het niet meer mogelijk om de bakfietsen te huren, maar ze staan nog wel op straat. “Ik probeerde een fiets te huren met de app, maar het lukte maar niet.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft bakfietsproducent Babboe verplicht om direct te handelen, dit heeft directe gevolgen voor BaQme. De NVWA startte eind 2023 met een uitgebreid onderzoek, naar aanleiding van meerdere melding over framebreuken van de Babboe bakfietsen. “Hoewel BAQME in het verleden geen van de genoemde problemen heeft ondervonden met de fietsen die bij Babboe zijn gekocht, stellen we de veiligheid en het welzijn van onze gebruikers boven alles. In het licht van de richtlijn van de NVWA hebben we besloten om onze operaties tijdelijk op te schorten, totdat we bevestiging van Babboe hebben ontvangen dat onze fietsen voldoen aan de veiligheidsnormen”, zo meldt BaQme op de website. Al een aantal jaar zijn de bakfietsen niet meer weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld. In bijna alle gebieden, die grenzen aan het centrum, zijn er plekken waar je de bakfietsen door middel van een app op de telefoon, kan huren en parkeren.

Rotterdamse gebruikers
De terugroepactie van de fietsen heeft ook effect op de dagelijkse routine van sommige Rotterdamse gebruikers van de bakfietsen. Zo ook voor een moeder van twee, uit Kralingen. “Ik maak eigenlijk dagelijks gebruik van de fietsen om de kinderen naar school te brengen en op te halen. Het is niet altijd goedkoop, maar het scheelt enorm veel tijd. Ik kan eigenlijk niet zonder. Op woensdag 14 februari had ik mijn kinderen al in de fiets gezet, maar het lukte niet om de fiets te huren. Toen ben ik gaan uitzoeken wat er aan de hand was. Het is wel een groot gemis in de ochtendroutine vooral”, zo vertelt zij. “Ik heb zelf nooit iets gevaarlijks meegemaakt met de fietsen, maar ik snap wel waarom dit moet gebeuren, veiligheid boven alles.” BaQme hoopt snel met een oplossing te komen: “Tijdens deze tijdelijke pauzering werken we actief samen met andere leveranciers om ervoor te zorgen dat onze gebruikers zo snel mogelijk toegang hebben tot veilige en betrouwbare elektrische bakfietsen.”

We wachten nog op extra informatie van BaQme dit wordt mogelijk later toegevoegd aan het bericht.

Rondslingerend deelvervoer
In 2023 zette gemeente Rotterdam in heel Rotterdam 60 buurthubs voor deelvervoer neer. De verdwaalde scooters en fietsers kunnen een gevaar zijn voor het verkeer, merken gemeente en inwoners. De gemeente hoopt met het plaatsen van buurthubs het aantal zwervende scooters en fietsen terug te dringen. Zo moet het verkeer veiliger en toegankelijker worden. Tot nu toe zijn er 41 hubs geplaatst.