Definitieve uitslag verkiezingen: Leefbaar Rotterdam grootste partij én grootste verliezer

Burgemeester Aboutaleb heeft maandag om 10 uur in een openbare zitting de definitieve uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt. Dat heeft geen grote verrassingen opgeleverd, maar wel een beter beeld van de uitkomsten.

Leefbaar Rotterdam blijft de grootste partij van de stad, maar is tegelijkertijd ook de grootste verliezer: met in totaal 40.016 stemmen kregen ze dit keer 7340 stemmen minder dan 4 jaar geleden. Daarmee verliezen ze bijna twee volledige zetels. Ook het CDA heeft in Rotterdam flink verloren, 5007 stemmen om precies te zijn. Daarmee halveren de Christen Democraten.

Nieuwkomers en verliezers
De VVD heeft minder stemmen gekregen dan vier jaar geleden, maar is dankzij de lagere opkomst en daarmee de lagere kiesdeler toch verzekerd van een extra zetel. Naast winst voor de bekende partijen, deden er dit keer ook zes nieuwe partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Drie hiervan hebben daadwerkelijk zetels gehaald: BIJ1 en Volt krijgen er beide twee terwijl Forum voor Democratie één zetel in de raad haalt.

Naast nieuwkomers, zijn er ook een aantal partijen uit de Rotterdamse politiek verdwenen. Onder andere de PVV, NIDA en Stadsinitiatief Rotterdam stonden ditmaal niet op het stembiljet. Maurice Meeuwissen, het Rotterdamse PVV-raadslid, deed deze verkiezingen wel mee. Met zijn nieuwe partij, Lijst Meeuwissen, wist hij echter niet genoeg stemmen te verzamelen voor een zetel. Lijst Meeuwissen was zelfs de partij met de minste stemmen: 373 in totaal.

Lage opkomst en een nieuwe raad
De gemeenteraadsverkiezingen stonden in het teken van de lage opkomst. Rotterdam kent in totaal 560.986 stemgerechtigden en tijdens de verkiezingen van 14, 15 en 16 maart hebben 199.039 hiervan een geldige stem uitgebracht. Dat zijn 34.998 stemmen minder dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen – een opkomstpercentage van 38,9. Dat is het laagste opkomstpercentage bij de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen ooit.

De lage opkomst roept vragen op over in hoeverre de nieuwe raad de Rotterdammers nog wel vertegenwoordigt. Ook heeft burgemeester Aboutaleb al aangegeven dat goed moet worden onderzocht hoe het kan dat de opkomst zo laag is.

Lage opkomst of niet, er moet in de komende weken een nieuw college gevormd gaan worden dat de komende vier jaar belangrijke beslissingen in de stad gaat maken. Hoewel er, naast de nieuwkomers, geen extreem grote verschuivingen in de zetel-bezetting zijn, kan het huidige college niet door: dezelfde combinatie partijen behaald met de nieuwe resultaten namelijk geen meerderheid.