‘Demonstratie’ van skatefans lijkt gewoon op een ouderwetse Rollerdam

Een groep skatefanaten verzamelde zich woensdagavond onder begeleiding van Ed Dietz op de Binnenrotte. Zij zijn het er niet mee eens dat het evenement Rollerdam opnieuw geen vergunning krijgt van de gemeente. “Het moet gewoon blijven!”

Organisator Ed Dietz weet bij aanvang niet zo goed wat hij moet zeggen: “Maar ik houd van jullie. We gaan genieten en word niet boos.” Met dat laatste doelt hij op de politie. Vorige week leidde het ‘illegale’ rondje skaten namelijk nog tot aardig wat ophef. Dit keer is de tocht in volledige samenwerking met de politie en hangt er een fijne sfeer. Zo’n 100 tot 150 skaters rollen over de Binnenrotte, met een kleine omweg langs het Kralingse Bos, richting het Stadhuis. Klein, groot, oud en jong vormen samen een opvallende colonne. Het kenmerk van Rollerdam: toegankelijk voor iedereen. “Dit is Rotterdam.”

‘Breekt lekker de week’
Na afloop zit Ed lekker met een sigaret en een biertje op het terras. “Ik vond het verbazingwekkend in vergelijking met vorige week hoe we toen werden tegengewerkt door de politie.” Er was toen veel boosheid, maar sorry gaat Ed daarvoor niet zeggen: “Niet helemaal eerlijk, maar dat was emotie op dat moment.” Hij skate al ruim 43 jaar en het is voor hem belangrijk: “Jarenlang was Rotterdam de tweede stad wat betreft skaten. Zo’n rondje skaten op woensdag breekt lekker de week.”

Vrijdagochtend gaat Ed met locoburgemeester Tim Versnel aan tafel. Burgemeester Aboutaleb is momenteel namelijk op vakantie. “We horen het dan wel. Ik blijf gewoon rollerskaten al dan niet met iedereen en anders ga ik gewoon in m’n eentje.”

‘Steeds lastiger’
De ‘demonstratie’ was trouwens niet alleen voor Rollerdam, maar ook voor evenementen zoals Pleinbioscoop en Rotterdam Swim. Voor kleine organisatoren lijkt het namelijk steeds lastiger te worden om iets op poten te zetten. “Mensen zitten steeds meer binnen en dit zijn dingen wat mensen naar buiten brengt.”