Deze 4 woningen in Kralingen staan al 10 jaar leeg: ‘Bizar dat iemand dit zo laat verloederen’

Vier leegstaande monumentale woningen op de Ebalstraat in Kralingen die zeker 10 jaar onbewoond zijn. Het is voor Beer Pijpker een doorn in het oog. Niet alleen blijft hoognodige woonruimte onbenut: de appartementen die deel uitmaken van een rijksmonument worden onder de ogen van de gemeente verwaarloosd.

OPEN Rotterdam deed een oproep aan Rotterdammers om leegstaande woningen in hun wijk te melden bij de redactie. Dat doen we na onze reportage op 16 februari waaruit blijkt dat zeker honderd Havensteder woningen in Vreewijk langdurig en onnodig leegstaan. Uit de ingezonden reacties blijkt dat er overal in Rotterdam adressen langdurig onbewoond blijven. 

Een van de meest opvallende reacties die we kregen na onze oproep is die van Beer Pijpker over vier appartementen aan de Ebalstraat in Kralingen. Deze appartementen staan, zoals je ook kan zien op Google Maps, leeg. Als we kijken in de geschiedenis van Google Streetview, kunnen we stellen dat in ieder geval nummer 13b, 13c en nummer 14a, met enige zekerheid, al 10 jaar onbewoond zijn. 

Gemeente doet niets tegen langdurige leegstand
Beer Pijpker weet door zijn werk als postbezorger en krantenbezorger tussen 2013 en 2014 dat de woningen leeg staan: “Dan weet je op een gegeven moment, hier wonen geen mensen. Dan hoef je ook niet die trap op om het krantje te bezorgen.” Hij neemt daarover vanaf 2020, als hij ontdekt dat de woningen na al die jaren nog steeds leegstaan, meermalen contact op met de gemeente Rotterdam. “Ik heb kinderen, die willen ook graag woonruimte en dan zie je vier woningen leegstaan. Eén plus één is twee.”

Beer schrijft in een van zijn brieven aan de gemeente: “Ik heb gelezen over de leegstandswet. Ik heb begrepen dat de gemeente iets tegen langdurige leegstand kan doen. Ik zou het toejuichen als dat ook gebeurt. Let op, zeven jaar keer twee bewoners per woning is 56 jaar verloren woongenot!”

Toch staan de panden vier jaar later nog steeds leeg. Als we bellen met de beheerder van het pand, Van Amstel Nederveen, een bedrijf in Bergschenhoek, krijgen we te horen dat de appartementen momenteel worden opgeknapt zodat ze verhuurd kunnen worden. Waarom de appartementen al zo lang leeg staan kan het bedrijf ons niet vertellen. 

Rijksmonument verwaarloosd
Dat opknappen is duidelijk nodig. Want het pand is flink in verval geraakt. De dakrand is bijvoorbeeld beschadigd en beschimmeld, de kozijnen zijn gescheurd en afgebrokkeld en op nummer 14b mist het balkon zijn hekje. Dat is opmerkelijk omdat het gebouw, dat stamt uit 1936, een rijksmonument is. Dat betekent dat de Erfgoedwet, opgemaakt in 2016 door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van toepassing is op het gebouw. “De instandhoudingsplicht verplicht de monumenteigenaar om zijn of haar rijksmonument zodanig te onderhouden dat instandhouding en de monumentale waarde zijn gewaarborgd. Gemeenten kunnen naar aanleiding van deze plicht het gesprek met eigenaren aangaan, wanneer een monumentaal pand wordt verwaarloosd.” Dit staat op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.  

De gemeente heeft wel zorg willen dragen voor het Woningbouwcomplex Jaffa van architect W.Th. ten Bosch waar de Ebalstraat deel van uitmaakt. Ten Bosch was een Utrechtse architect die tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog en na de Tweede Wereldoorlog bijna 7.500 woningen heeft ontworpen. In 2016 maakte het Rotterdams architectenbureau Walraad Architecten in opdracht van de gemeente Rotterdam een onderhoudsplan voor het gehele woningcomplex zodat eigenaren van de woningen in het complex de woningen op kunnen onderhouden en restaureren en daarbij de uniformiteit en het historische karakter kunnen behouden. Toch zijn een aantal van de woningen flink in verval geraakt. Dat is een kwalijke zaak, er gaan dingen kapot en de vervolgschade is disproportioneel”, laat Jan Willem Walraad, directeur van het architectenbureau dat gespecialiseerd is in de restauratie van monumenten, weten.

Merk jij ook langdurig leegstaande adressen op in Rotterdam, meldt het ons dan via het formulier op openrotterdam.nl !