Deze camera’s blijven hangen: bewoners voelen zich veiliger, gemeente grijpt in bij overlast

De camera’s, die op meerdere plekken in Rotterdam hangen om de veiligheid op straat te verbeteren, blijven. De gemeente heeft besloten het cameratoezicht in elf gebieden voort te zetten. Elke drie jaar onderzoekt de gemeente of cameratoezicht op specifieke plekken nog nodig is.

Uit de meest recente evaluatie blijkt dat dit het geval is. De inzet van de camera’s helpt de politie om sneller op te treden bij incidenten en misdrijven te voorkomen. Ook voelen bewoners zich veiliger door het zichtbare toezicht.

Zichtbaar toezicht bij overlast of geweld
De burgemeester mag camera’s ophangen op plekken waar de openbare orde in gevaar is, bijvoorbeeld door geweld, overlast of criminele activiteiten. Dat gebeurt alleen als het echt nodig is, andere maatregelen niet voldoende helpen en duidelijk is dat er toezicht is. Dat er camera’s hangen, wordt onder andere kenbaar gemaakt via borden of brieven aan bewoners.

Het gaat om deze elf gebieden:
Kralingen-Crooswijk: veel overlast, geweld en drugsproblemen.
Noord: straatroven en geweld door jonge daders.
Centrum: drukte, evenementen en toename van ernstige incidenten.
Delfshaven: jeugdgroepen, drugs en explosies.
Nieuw Mathenesse: havengebied in transitie, bescherming van bewoners en bedrijven.
Charlois: geweldsincidenten en overlast in woonwijken.
Feijenoord: veel meldingen van overlast en drugshandel.
IJsselmonde: problemen in het OV en op straat, alcoholoverlast.
Hoek van Holland: drukke zomers met strandgangers en horeca.
Hoogvliet: overlast door jongeren en drugsproblematiek.
Prins Alexander: overlast bij het strand en recreatieplekken.

Veiligere en leefbare stad
In de meeste wijken staan borden aan de rand van het gebied om aan te geven dat er cameratoezicht is. Als er iets verandert in het cameragebied, krijgen bewoners en ondernemers een brief van de gemeente. Ook wordt informatie online gedeeld via Overheid.nl.

De inzet van cameratoezicht is één van de manieren waarop Rotterdam werkt aan een veiligere en leefbare stad. De camera’s helpen niet alleen bij het oplossen van misdrijven, maar ook om problemen te voorkomen. In 2028 bekijkt de gemeente opnieuw of het cameratoezicht nog nodig is.