Deze hele week aandacht voor oorsuizen

Een hoge piep, een lage brom, soms zelfs een tikkend geluid, dit zijn enkele voorbeelden van tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Ongeveer 15% van de Nederlanders heeft hier last van en om meer aandacht voor dit probleem te vragen staat de week van 6 t/m 12 februari in het teken van deze chronische aandoening.

Je herkent het vast wel. Je bent een avondje uit geweest en de volgende dag heb je een hele lichte piep in je oor. Met een beetje geluk ben je daar in de loop van de dag van af, maar met tinnitus verdwijnt dat geluid dus niet en kan het in sommige gevallen van stress of vermoeidheid in hevigheid toenemen. “Momenteel is er geen genezing”, vertelt psycholoog Arno Lieftink. Hij geeft audiologie trainingen in het Erasmus MC en is gespecialiseerd in onder meer oorsuizen. En in tegenstelling wat sommige mensen denken, is het geen geluid in je oor. “Het is een neurologisch probleem, dat wordt veroorzaakt door onrustig gedrag in de hersenen. Het enige dat we nu kunnen doen is ervoor zorgen dat mensen ermee leren omgaan.”

Langdurig met oordopjes of koptelefoons naar luide muziek luisteren kan zorgen voor gehoorbeschadiging en tinnitus, maar dat is zeker niet de enige manier. “Het kan soms ook een bijwerking van medicijnen tegen chronische pijnen”, aldus Lieftink. Of in het geval van Luke Thomas, waarschijnlijk door een virus. Hij heeft sinds vijf jaar een piep in zijn oor. “De precieze oorzaak is niet vast te stellen, want dat is niet meer meetbaar en mijn gehoor is getest en dat is gewoon goed.” Om beter met de klachten om te kunnen gaan is Luke begonnen met mediteren. “Dat bevalt goed, dat brengt de piep tot rust.” Hoewel er nu nog geen genezing is voor dit probleem heeft Luke goede hoop. “Ik lees verschillende onderzoeken over dit onderwerp, ik ben lid van verschillende Facebookgroepen en ook de media aandacht voor deze week van tinnitus vind ik fijn, want dat kan zorgen voor meer onderzoek.”