Rotterdammers kunnen de komende dagen weer blauwe brief op de mat ontvangen met daarin de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. Volgens Hendrik van Waveren van Eerlijke WOZ kan het zijn dat het bedrag daarin niet klopt. Vorig jaar zouden Rotterdammers, doordat niet de juiste data is gebruikt, gemiddeld zo’n 223 euro teveel hebben betaald.
Het bedrijf van Van Waveren is gespecialiseerd in bezwaarschriften op de WOZ-waarde. Deze waarde berekent de gemeente ieder jaar opnieuw. Die hebben daar zo hun eigen modellen voor. “Een deel van de berekeningen gaat handmatig. Het kan zijn dat er dan fouten in zitten”, legt Van Waveren uit. De WOZ-waarde van een woning wordt verwerkt in zes verschillende belastingen, zowel gemeentelijke belastingen als die worden geheven door de Belastingdienst en waterschappen. Klopt de WOZ-waarde niet, dan betalen Rotterdammers dus op meerdere terreinen meer dan nodig is. Volgens het onderzoek van Eerlijke WOZ betaalden Rotterdammers in 2021 bij elkaar wel 13 miljoen euro te veel aan belastingen.
‘Na zes weken niks meer aan te doen’
Van Waveren hoopt dat dit komend jaar niet weer gebeurd. “Wij hebben modellen die accurater zijn en roepen mensen op die te gebruiken om te zien of het bedrag dat in rekening wordt gebracht klopt.” Dat moet snel, want nadat de brief met de WOZ-waarde bezorgd is, zijn er nog maar zes weken om bezwaar aan te tekenen. “Na die periode is er niks meer aan te doen. Het bedrag dat vorig jaar teveel is betaald, krijgen Rotterdammers dan ook niet meer terug.”
Om te voorkomen dat dit weer gebeurt, heeft Van Waveren een brief gestuurd naar wethouder Arjan van Gils. De wethouder is eindverantwoordelijke voor de WOZ-waarden in de gemeente Rotterdam. “Dit doen wij met een eigen variant van de bekende blauwe envelop.” Hij biedt daarnaast ook graag een oplossing. “Want uiteindelijk is dit niet alleen een probleem voor de woningeigenaren, maar ook voor de gemeente zelf. De WOZ-waarden en woonlasten nemen toe. Steeds meer mensen worden zich er bewust van dat zij hun WOZ-waarde kunnen aanvechten om belasting te besparen. Wij verwachten daardoor ook een groei in bezwaren gericht aan de gemeente.”
Zelf checken
Het probleem zit volgens hem in de hoge werkdruk voor taxateurs van de gemeenten. “En daarnaast in de verouderde van verouderde data die de gemeente gebruikt.” Zijn adviesbureau heeft de laatste jaren een eigen WOZ-Check ontwikkelt, een die volgens hem beter kijkt naar de aspecten van een woning om zo tot een eerlijk bedrag te komen. “Voor het jaar 2022 is dat te laat, omdat de WOZ-beschikkingen binnenkort al op de mat liggen.” Om ervoor te zorgen dat huiseigenaren weten dat ze mogelijk bezwaar kunnen aantekenen, staat Van Waveren komende zaterdag met een tablet op het Eendrachtsplein. “Daarop kunnen voorbijgangers makkelijk checken wat hun WOZ-waarde volgens ons moet zijn.” Het model van Eerlijke WOZ ‘leert’ van elke check die online gedaan wordt ook bij. “Uiteindelijk streven wij als Eerlijke WOZ ernaar onszelf op te kunnen heffen omdat gemeenten door middel van onze technologie de WOZ-waarden accuraat berekenen.”
OPEN Rotterdam heeft de wethouder om een reactie gevraagd maar deze nog niet ontvangen.