Deze Rotterdammers bepalen het programma van de IFFR RTM-dag 2023

Marwan Magroun

Actrice en filmmaker Cheryl Ashruf, digitaal landschapsarchitect Noémi Biró en acteur Nizar El Manouzi krijgen dit jaar de vrijheid om het programma van de RTM-dag, het Rotterdam-programma van IFFR, op vrijdag 27 januari in elkaar te zetten.

Cheryl Ashruf begon 24 jaar geleden als actrice, maar breidde haar werk uiteindelijk uit naar scenarioschrijven. In 2021 werd haar korte film ‘Botje’ geselecteerd voor het Cypher Cinema Traject door het Nederlands Filmfonds. Voor het maken van het RTM-programma ligt haar focus vooral op het vertegenwoordigen van mensen van kleur en het vrouwelijke perspectief. “Omdat ik uit ervaring weet hoe het is om in een witte, door mannen gedomineerde wereld te leven”, aldus Cheryl.

Ook Nizar El Manouzi helpt mee aan het maken van het programma. Hij is een Nederlands-Marokkaanse acteur en presentator en is onder meer bekend van zijn rol in Mocro Maffia. Ook presenteert hij sinds 2021 het Klokhuis. Hij gaat vooral op zoek naar films met sterke persoonlijke verhalen. “Ongehoorde verhalen hebben wereldwijd een enorm potentieel voor succes. Dit kan worden bereikt als we ruimte creëren voor getalenteerde makers om hun visie op een authentieke manier naar voren te brengen. RTM is de perfecte belichaming voor een dergelijke ambitie.”

Eerder maakten wij al een reportage over Nizar zijn acteerwerk, zijn meerdere universitaire studies en zijn vrijwilligerswerk.

Digitaal landschapsarchitect Noémi Biró is de derde en laatste Rotterdammer die het programma van de RTM-dag mag cureren. Ze heeft een achtergrond in grafisch ontwerpen en maakt interactieve digitale landschappen, zoals online tentoonstellingsruimtes en VR-ervaringen. “Met RTM ben ik op zoek naar vonken. Vonken van vreugde en geluk van alledaagse maar mooie gebeurtenissen. Vonken van woede en hulpeloosheid, dagelijkse worstelingen, zowel persoonlijk als systematisch. Ik hoop dat de context van het programma zal helpen het gesprek voort te zetten”, legt zij uit.

Tijdens het festival, op de RTM-dag op vrijdag 27 januari 2023, wordt LantarenVenster gevuld met de nieuwste korte en speelfilms, Rotterdamse klassiekers, evenementen, talks, audiovisuele kunst, videoclips en installaties. De volledige line-up wordt bekendgemaakt tijdens de IFFR 2023-persconferentie op 19 december.